Esta setmana s’ha parlat a bastament del galliner de Cangas de Onís que s’ha hagut de tancar perquè el cant de l’aviram molestava els turistes d’uns apartaments rurals pròxims. No és la primera vegada -ni serà l’última- que els turistes de nuclis rurals protesten per les incomoditats que els provoquen el repic de les campanes, el soroll de les esquelles del bestiar o la pudor de les granges de porcs. I em fa l’efecte que en estos conflictes tothom té raó, perquè si bé és cert que el cant descontrolat d’un gall a les set del matí pot tocar els pebrots al veïnat, sigui o no turista, també té raó el granger quan diu que qui no vulgui pols que no vagi a l’era.

L’anècdota del galliner de Cangas de Onís o la de les campanes de Xerta de fa uns anys deixen entreveure una qüestió de més calat, i no és altra que la constatació que no és tan fàcil ni senzilla la convivència de qualsevol tipus d’activitat en un mateix territori. Recentment, hi ha qui ha volgut defensar les bondats de construir abocadors dient que al costat d’un dipòsit de residus es poden conrear les millors cireres del món, o gairebé. Potser sí que les aromes de la brossa donen un llustre i buquet especial a la fruita, però el que ha quedat demostrat en l’afer dels apartaments i el galliner és que a l’hora de la veritat, quan hi ha hagut conflicte d’interessos, qui ha hagut de plegar ha sigut el granger perquè no disposava de permís.

Acostumats com estem a sentir els cants de sirena de la riquesa i els llocs de treball que creen als pobles els projectes mediambientalment controvertits (abocadors, tècniques, molins…), un exemple tan senzill com el del corral de gallines d’Astúries deixa ben palès que, fins i tot activitats en principi tan inofensives com uns allotjaments turístics, desplacen o impossibiliten el desenvolupament d’altres activitats pròpies i habituals del medi rural. En fi…, afortunadament per als gallinaires, no tot no està perdut, ja que per a triomfar en esta vida sempre tenen l’opció de plantar cirerers o de criar aviram a la vora d’un abocador o d’una central nuclear.