El 8 d’abril passat va tenir lloc l’acte d’adhesions a Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025 i és que Catalunya serà la primera regió europea que rep aquesta distinció, iniciativa impulsada per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT). El reconeixement confirma la consolidació d’un model turístic innovador i regeneratiu on la revolució gastronòmica de Catalunya va molt més enllà del restaurant i obre les portes a descobrir el territori i la producció alimentària local i singular.
I sabeu què? Les Terres de l’Ebre en van ser grans protagonistes, ponents del nostre territori i d’arreu de Catalunya que s’omplien la boca elogiant, amb diferència, els productes que tenim a l’Ebre. Em vaig sentir més que orgullosa de ser d’on soc i de poder dir que tenim de tot i amb la millor qualitat. Però per altra banda, també vaig tenir cert malestar, ja que el mateix dia que es duia a terme aquest acte també hi havia una convenció, representada per més de 10.000 persones, d’una coneguda marca de menjar ràpid/fast food a l’espai Fira de Barcelona. Una convenció que mai s’hauria d’haver dut a terme en les mateixes dates que l’acte d’adhesió a Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia, ja que l’objectiu d’aquesta és destacar i promoure aquelles regions que contribueixen activament en la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, fent valdre les diferents cultures alimentàries, l’educació per a la salut, la sostenibilitat i la innovació gastronòmica.
Seguim patint una pandèmia d’obesitat que afecta a 800 milions de persones a tot el món
I és que aquesta convenció no representa cap d’aquests models de gastronomia saludable, ni de territori ni s’alinea amb cap de les estratègies promogudes ni des de Salut ni des de Sostenibilitat Alimentària, ni amb el Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya (PEAC) 2021-2026, ni amb la Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021.
Recordem, que seguim patint una pandèmia d’obesitat que afecta a 800 milions de persones a tot el món, i que causa un mínim de 2,8 milions de morts a l’any. Sent un problema de salut pública, tant pel nombre de població afectada com per la seva relació amb l’aparició o agreujament d’altres problemes de salut crònics.
A Catalunya, la meitat de la població de 18 a 74 anys té excés de pes
I les dades a Catalunya, no deixen indiferent, segons dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) la meitat de la població de 18 a 74 anys té excés de pes (sobrepès o obesitat). Respecte a la població de 6 a 12 anys, el 38,9% té excés de pes (el 25,2% té sobrepès i l’13,7% té obesitat). I és que el tipus d’alimentació o la pràctica d’activitat física, estan condicionats per factors ambientals els quals propicien el desenvolupament de l’obesitat en persones genèticament predisposades. Aquests factors ambientals, també anomenats determinats socials de la salut, conformen el denominat “ambient obesogènic”, i són la suma de les influències que els entorns, les oportunitats o les circumstàncies de la vida tenen per promoure l’obesitat a les persones o en la societat. I és que a Catalunya, treballem per fer front a l’ambient obesogènic, des de la planificació urbana, a la publicitat, al sistema de salut, a l’escola…
Així, quin sentit té permetre una convenció d’una gran empresa de menjar ràpid americà que ofereix a baixos preus els aliments més vinculats a l’obesitat d’infants i joves? Una convenció totalment desalineada amb les estratègies de país per a la salut dels ciutadans i ciutadanes, per a la sostenibilitat i per a la gastronomia catalana.
DEFENSEM LA NOSTRA CULTURA GASTRONÒMICA, LA NOSTRA SALUT I DEFENSEM EL NOSTRE PAÍS!