Ja ha arribat la tardor i és hora de fer una molt petita reflexió de l’estiu, més concretament de les zones de banys a les platges per a les persones amb diversitat funcional.

Catalunya compta amb 826,5 quilòmetres de costa dels quals gairebé 150 d’aquests són a les Terres de l’Ebre. Unes xifres descomunals sempre que no ho mirem des del punt de vista de les persones amb la mobilitat reduïda, ja que nosaltres tan sols tenim accés a 11 de les platges existents al nostre territori i això vol dir que només podem gaudir d’11 metres dels 150 quilòmetres que comptem a les nostres terres. Així que no cal que puntualitzi que aquests són insuficients per a la nostra comunitat, ja que amb aquestes xifres es fa més que evident.

Però a més a més, les platges adaptades estan portades a terme d’una forma obsoleta, ja que només es té en compte l’accés a l’aigua a través d’una passarel·la la qual es pot qualificar de trenca esquena per a les persones usuàries de cadires de rodes i s’ometen importants equipaments com són les zones d’esbarjo o d’ombres per a poder gaudir plenament d’una estona o d’un dia sencer de platja. I les passarel·les per arribar-hi als xiringuitos deixen molt a desitjar (igual que els WC adaptats), estan més pensades perquè les persones no s’omplin de sorra els peus que perquè siguin funcionals per a les persones amb mobilitat reduïda.

Menció a part necessita la manera amb la qual comptem per a ficar-nos a l’aigua, una manera que tampoc es lliure de estar obsoleta, ja que no podem fer-ho d’una forma autònoma com a la majoria de persones ens agradaria i com ho fem la majoria de la població. Hem de fer-ho en un horari concret, l’horari que fan les persones que fan el servei de salvament a les platges i dependre d’aquestes. Això es podria solucionar instal·lant un mecanisme similar al SEATRAC, ideat per l’empresa TOBEA.

Bé, però tot això ja ha passat, el dia 15 van retirar el servei de salvament de les platges (això vol dir que ara ens quedem sense poder banyar-nos) i ara li toca el torn a les passarel·les d’accés a l’aigua. Així, que si a l’estiu només podem gaudir d’11 metres de platja, la resta de l’any ens toca recordar aquesta època de l’any amb enyorança.

President de l’Associació Funcional per la Integració Social (AFIS).