Dissabte passat va començar a Móra la Nova la temporada 2019 de regates de muletes a la Ribera d’Ebre, que enguany compta amb altres dos cites a Flix i Móra d’Ebre durant el mes d’agost. Anys enrere també se’n feien a Ascó, però ja fa tres o quatre temporades que el municipi nuclear no programa esta competició de rem tradicional.

Les regates de muletes —a Flix en diuen puntones— són el principal ingredient de les festes del riu que estes poblacions organitzen cada any coincidint amb la celebració de les respectives festes majors. La resta d’elements que integren l’esdeveniment (pals ensabonats, piragües, solta de melons, demostracions d’esports nàutics o curses de natació) són un complement afegit que varia d’una població a l’altra.

A Móra la Nova es van aplegar la setmana passada dinou tripulacions i vuit embarcacions diferents en les tres regates programades per l’Ajuntament, de les categories juvenil mixt, sènior femení i sènior masculí. Les barques guanyadores van ser la muleta moranovenca ‘Sírius’, en categoria juvenil, i la puntona flixanca ‘Marta’, que normalment ho guanya sempre tot, en les altres dos categories.

Sembla estrany que avui en dia una tradició com esta es pugui mantindre viva i en plena vigència, més encara si tenim en compte que el de la muleta és un rem més aviat rústic, poc donat al glamur i a la sofisticació que s’associa a l’esport nàutic. Però com passa en totes les tradicions, les regates de muletes o puntones és una cosa que es porta a la sang, que es transmet de pares a fills, que genera rivalitat, mística i literatura, i, sobretot, que crea molta polèmica i tema de conversa en el petit món habitat per propietaris de barques, patrons, remadors i espectadors d’este esport rural.

La pròxima cita, per si els interessa, serà durant les festes de la Mare de Déu d’Agost de Flix i, a final de mes, se tancarà la temporada a la Festa del Riu de Móra d’Ebre, amb sirgadors, daliner i trago de suau de propina.

Que tinguin un bon estiu.

Periodista.