Les Terres de l’Ebre es caracteritzen pel seu atractiu paisatgístic, però també pel seu valor arquitectònic i monumental. Es descriuen, a més, per la seva riquesa ambiental, per la seva gastronomia i per la seva gent lluitadora.

Ho fem de manera pacífica, però insistent. Vam lluitar per una AP-7 gratuïta, pel dret a viure al Delta i per dir NO a un Pla Hidrològic impulsat per la dreta d’Aznar, l’any 2001. Hi ho continuarem fent. Lluitarem pels drets de tots i de totes. Per la nostra terra. Perquè el riu és vida.

Han passat quasi sis anys des que una de les majors infraestructures de gasoductes a nivell europeu, el projecte Castor, alarmés centenars de veïns/es de les poblacions d’Alcanar, Ulldecona, Vinaròs, La Ràpita o Benicarló entre d’altres, provocant sismes de més de 4 graus a l’escala de Richter. A dia d’avui, podem dir que tenim una brega guanyada. Hem aconseguit desmantellament del Projecte Castor. La Ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, anunciava el passat mes de gener el segellament del pous i el desmantellament del projecte, per la seva perillositat, ineficàcia i impacte mediambiental.

I no només hem aconseguit això, sinó que hem superat reptes que creiem impossibles. Hem aconseguit poder viatjar de manera gratuïta per l’AP-7. Viatges d’anada i tornada des d’Ulldecona fins a Vilafranca. Amb un màxim de 24 hores entre ambdós desplaçaments. Continuarem buscant mesures que siguin viables, beneficioses per a la ciutadania i exitoses en el seu conjunt. No volem més morts a la N-340.

Encara tenim reptes importants que cal abordar de manera immediata, com és el despoblament del territori. Les Terres de l’Ebre hem perdut un total de 13.233 habitants durant els últims vuit anys. S’ha d’incidir en el suport al sector agrícola de les nostres Terres a través de la nova negociació de la PAC. Cal continuar amb el pla de reindustrialització que va quedar aparcat pel govern del PP i planificar la reconversió de les nuclears per plantes de producció d’energia renovable. Aquesta reconversió servirà per mantenir els llocs de treball existent i crear-ne de nous, garantint així l’economia de les comarques afectades fins ara per les nuclears. És important finalitzar l’A7 (tram Hospitalet-La Jana) dotant d’una comunicació important als pobles de l’interior de les nostres comarques.

El nostre esperit de lluita, persisteix. Continuem preocupats per la regressió del Delta, pel pla de conca i pels cabals ecològics, i per tot el que comporta el canvi climàtic. S’ha d’actuar de manera urgent per evitar la desaparició del Delta. Hem de posar en marxa un pla integral de protecció del Delta contra la regressió i la subsidència, tal i com es va comprometre la Ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera.

Els ebrencs volem continuar gaudint del nostre entorn natural; aspirem a viure i treballar a les nostres Terres; volem viatjar per carreteres dignes sense que ens costi la vida; volem veure aquelles Terres de l’Ebre que retratava Gerard Vergés, i volem tornar a casa, sabent que molts dels qui ens esperen també pensen que l’Ebre és un dels millors llocs per a viure.

Molts cops ens hem sentit ignorats perquè allò que demanem en reiterades ocasions, no només en paraules, sinó també en fets, costa molt que es faci realitat, si es fa. Tenim la sensació que moltes vegades, no se’ns té en compte, ningú pensa en natros, costa molt arribar i influir als lloc on es prenen les decisions importants .

És per això que, quan un ja porta anys al món municipal, donant la cara i parlant diàriament amb la seva gent, treballant perquè tots tinguem una vida millor i per intentar deixar-ho tot als nostres fills millor del que ho vam rebre natros, se n’adona que hem de tenir mires més àmplies, que no ens hem de centrar només en cadascun dels nostres pobles, hem de treballar pel conjunt del territori. Si a sobre, li proposen anar de candidat al Senat (càmara de representació territorial) representant a les Terres de l’Ebre, amb possibilitats de ser elegit, pensa que s’obre una nova oportunitat per la seva gent, per la seva Terra. Es carrega d’il·lusió i està convençut que tindrà més possibilitats i més força per complir el seu objectiu de millorar el seu poble i les Terres de l’Ebre. I, molt possiblement, els resultats seran millors.

Alcalde de Sant Jaume d’Enveja.