PREGUNTA: Com està, després d’un any i poc més, sent alcalde de Tortosa?
RESPOSTA: Satisfet, treballant moltíssim, engegant nous projectes i tirant endavant la ciutat.
P: I com veu el que li queda d’alcaldia? Quins serien els reptes que voldria assolir en el període que encara té per endavant?
R: Doncs consolidant tots aquests nous projectes, des de la llei de barris que esperem que pugui ser una realitat, la candidatura de patrimoni de la humanitat, la construcció de dos llars d’infants, tots els que estem fent a la via pública, l’ampliació del polígon Catalunya Sud… I més enllà del període en què jo estigui com a alcalde Veig tot el mandat perquè al final som un govern que camina de manera conjunta, coral.
P: L’alcalde de Tortosa és una figura molt exposada i la gent es fixa en si fa bona cara o fa mala cara. Com creu que ha evolucionat el seu estat d’ànim?
P: Ha evolucionat. Al principi ens vam trobar una situació molt complicada des del punt de vista econòmic, i una oposició totalment destructiva des del minut 0, des del mateix dia de la presa de possessió. No va haver-hi cap traspàs d’informació en una reunió de vint minuts i molts bastons a les rodes. Per sort, després d’un any i tres mesos, la situació és molt millor, totalment diferent, i estem encarrilant tots aquests nous projectes que crec que són positius i que en aquests moments estem plantant la llavor i que a poc a poc anirà donant els seus fruits.
P: Parlava d’un valor coral, i crec que és la primera vegada que hi ha canvi l’alcaldia dins del mateix mandat fruit d’un pacte de govern. Què farà vostè quan sigui tinent d’alcalde?
R: Continuaré treballant per la ciutat com a primer tinent d’alcalde, és a dir, formaré part igualment del govern, de l’Ajuntament. És evident que la figura de l’alcalde és important, però un alcalde sense un govern tampoc fa res, i per tant igual que fa ara la senyora Mar Lleixà, que està treballant dia a dia, jo també ho faré durant aquest altre període.
P: Entro al terreny de l’especulació o de l’anàlisi. Creu que el pacte es complirà, o poden produir-se altres variables en funció del que pugui passar a l’estabilitat dels governs de Madrid i de Barcelona?
R: Nosaltres tenim un pacte firmat en l’àmbit local. Més enllà del que pugui passar a Madrid o a Barcelona. I jo confio que continuar en la mateixa direcció. Suposo que alguns estarien desitjant que passessen coses diferents, ho han intentat sempre, i de fet han truncat durant tots aquests últims anys pactes progressistes. Però crec que en aquests moments és evident que la realitat local de Tortosa fa que sigui molt difícil que hi hagi un pacte diferent al que en aquests moments tenim a la ciutat.
P: Quin és l’estat de salut de Movem Tortosa, el seu partit?
R: L’estat de salut de Movem Tortosa és molt bo. És un partit local que té l’alcaldia, que té cinc regidors dins d’aquesta coalició que han fet amb el partit socialista, i governa també amb Esquerra Republicana. Com sempre, estem treballant per implementar les nostres polítiques, i ara, per primera vegada, des del govern municipal.
“Joan Sabaté va pactar amb el PP…, i comparant els pactes, ara hi ha major coherència ideològica”
P: Vosté és historiador, a més d¡alcalde. Quin paral·lelisme creu que hi ha entre la seua alcaldia, i la de Joan Sabaté, llavors líder del moviment que es va dir, de l’Olivera, i promogut per Iniciativa per Catalunya, que es va produir a finals dels anys noranta?
R: Suposo que són situacions que en algunes coses s’assemblen, però en altres no. En tot cas, sí que és cert que aquesta coalició que hem pogut fer des del punt de vista progressista és la que ha facilitat el canvi en aquest moment. En aquella època el primer mandat va ser amb el Partit Popular, i en el nostre cas ha sigut tot amb forces progressistes, amb una major coherència des del punt de vista ideològic.
P: Joan Sabaté liderava ICV i va acabar sent el líder del PSC, amb l’aval de Pasqual Maragall. Cap la possibilitat que Movem viatge en direcció al PSC.
R: En aquests moments Movem Tortosa és un partit local que tenim una coalició amb el PSC en l’àmbit de Tortosa i aquest és l’escenari que tenim. El que pot passar en el futur no ho sabem ni ho estem pensant perquè en aquests moments el que estem és governant el present de la ciutat i ens sentim còmodes en aquesta coalició i també per extensió amb el govern progressista on també està Esquerra Republicana.
P: He pogut parlar ja amb el president Salvador Illa?
R: Evidentment que sí.
P: I què li ha dit?
R: Tenim un president del PSC al davant d’un govern al qual li donen suport dues formacions progressistes, tant Esquerra com Comuns. Per tant, jo el que espero com a alcalde de Tortosa és que poguéssim avançar amb pressupostos. Espero que es puguen reforçar àrees importants com l’educació i la salut que són prioritàries per a les persones progressistes, i que és evident que són molt necessàries. És el moment d’implementar la millora dels nostres serveis públics.
P: El PSC ha d’omplir 30 càrrecs que pengen de la delegació del Govern. Creu que oferiran alguna plaça a Movem i a Esquerra?
R: No esperem que ens ofereixen cap càrrec perquè és un govern en solitari del PSC. Ara bé, sempre he pensat que és bo que hi hagi perfils independents més enllà de les sigles que puguin enriquir qualsevol govern.
P: Veu estabilitat a Madrid pel que queda de legislatura al govern de Pedro Sánchez?
R: Dependrà de molts factors i sobretot de l’actitud de Junts per Catalunya, on ja podem començar a veure com està demostrant en moltes de les votacions que està més a prop del PP i de Vox, i de la dreta -que en definitiva és el que són-, que d’un acord que també faci avançar Catalunya, com és el que està passant en aquests moments.
“Ara s’acosta gent nova a l’Ajuntament perquè estem establint una nova realitat social”
P: Què ha canviat a Tortosa en l’últim any, més enllà dels projectes que citava al principi?
R: Jo crec que estem posant les bases per a la construcció de la Tortosa del futur. Evidentment, en tretze mesos és molt difícil, sobretot quan venim d’un llegat de setze anys del mateix color polític governant la ciutat en mà de ferro i amb el caciquisme que els caracteritza. Però en aquests moments sí que veiem com hi ha una participació diferent de gent que no s’acostava tant a l’Ajuntament, com noves entitats. Estem establint aquesta nova realitat des del punt de vista social.
Però més enllà d’això, també crec que és evident com s’estan notant a poc a poc canvis. Ho hem vist ara, per exemple, amb les festes de la Cinta que han sigut un èxit de participació i, sobretot, aquests nous projectes que estem tirant endavant en la línia del nostre projecte o programa de ciutat.
P: Diguem un projecte que per a vostè seria representatiu del canvi?
R: Estem fent una aposta molt important per tot el tema relacionat amb el patrimoni històric. Estem en aquesta nova proposta de candidatura de totes les ciutats fortificades de patrimoni de la humanitat en una aliança en diverses ciutats, Cartagena, Eivissa, Mahó, la mateixa Palma de Mallorca, també en l’àmbit internacional ho estem treballant per arribar a acords amb ciutats italianes i amb Malta.
I també estem fent una forta inversió en tot el tema de les muralles, per crear aquest circuit verd per al qual ja hem adjudicat les obres a l’empresa Regimovi SL i en un dies es formalitzarà el contracte. Connectarà amb un carril bici totes les fortificacions des d’Orleans fins a Bonet. Estem també posant les bases de la rehabilitació del fortí de Bonete, i estem traslladant l’arxiu al balneari del Porcar, recuperant esta part del call Jueu de Tortosa. Estem tirant endavant molts projectes en només 14 mesos.
“La situació actual, amb la contenció de la despesa i les mesures d’estalvi energètic amb la implantació de plaques solars, permet de cara al 2025 congelar els impostos”
P: Econòmicament les coses comencen a reeixir.
R: Estem millorant la situació. Esperem també que baixin els interessos dels bancs. Recordo que l’últim pressupost s’havien de pagar 200.000 euros d’interessos als bancs i quan vam arribar a natros ens vam trobar amb 1.200.000 euros a pagar per la pujada de l’Euribor, que també va afectar a l’Ajuntament. Esperem que la inflació també es moderi i que puguem encarar aquest 2025 amb més garanties del que ens va tocar fer quan vam arribar al Govern per a sostenir l’estructura econòmica de l’Ajuntament. El cert és que la situació actual, amb la contenció de la despesa i les mesures d’estalvi energètic amb la implantació de plaques solars, permet de cara al 2025 congelar els impostos.
P: La seva enemistat amb la cap de l’oposició és política o també personal?
R: Jo intento no tindre enemistat des del punt de vista personal en ningú i menys en persones des del punt de vista polític, però és molt difícil poder parlar, consensuar, en una persona que des del minut zero encara no ha assumit quin és el seu lloc i que l’únic que intenta és desgastar i fer una posició totalment demagògica i destructiva.
P: Parlem del seu equip de govern. Quins són els punts forts del seu equip?
R: No m’agradaria ara destacar unes persones per damunt de les altres. Jo crec que és un equip cohesionat que està format per més dones que homes. És un equip també transversal des del punt de vista de les edats. Tenim el Víctor Grau, que és la persona més jove, en 30 anys, i el senyor Vallespí, en 80, com la persona més gran. Crec que de manera conjunta estem treballant tots els projectes de manera cohesionada. Cadascú té unes virtuts diferents, però en global tirem cap endavant la ciutat.
Crec que l’important és també que no mirem quin partit som, sinó que és el que volem fer. Tenim transversalitat, a diferència del que havia passat històricament, amb les capelletes. Les diferents regidories s’ajuden per tirar endavant qualsevol projecte o qualsevol esdeveniment en l’àmbit de ciutat.
P: Ens acompanya la seva cap de premsa, així que el posaré a prova, perquè ignoro quina política de comunicació farà servir a partir d’ara. Donem una exclusiva.
R: En breu hi ha prevista una reunió entre els diferents alcaldes que promoven la candidatura conjunta a Patrimoni Mundial de la UNESCO.
P: Alguna novetat en el cas de Efial?
R: En principi no tenim cap informació al respecte.
“Estem posant les bases per a que l’Hospital passi a ser, enlloc d’una promesa, una realitat”
P: Bé, tanquem llavors l’entrevista. L’hospital, dins del seu mandat, quin recorregut farà?
R: El primer que estem fent és treballar per la viabilitat dels terrenys, que és també un dels llegats que ens vam trobar. En aquests moments ja vam encarregar aquell primer estudi a l’equip d’arquitectura de Sebastià Jornet per a demanar règim especial. Estem esperant que la CUTE acabi definint si això és possible o no, i després, ja hem encarregat el segon estudi, bàsicament i sobretot d’inundabilitat, per a poder, en cas de ser règim especial, tindre aquesta idoneïtat per als terrenys.
Per tant, esperem poder facilitar els terrenys si realment són viables i a partir d’aquí que la Generalitat també pugui tirar endavant tots aquells tràmits possibles. Tothom sap que fer un hospital no es fa ni en dos, ni en tres, ni en quatre anys, però estem treballant intensament per a posar també les bases perquè passi de ser una promesa a una realitat.
P: Faci volar la imaginació i diguem quina Tortosa es trobaran els que vindran d’aquí a vint anys gràcies a la recuperació de les muralles i del patrimoni de Tortosa que reclamava com activista i soci d’Amics dels Castells?
R: Jo crec que el patrimoni de Tortosa ens ha de servir per a generar autoestima a la ciutat, per a fer valdre totes les muralles des d’un punt de vista cultural, i convertir-nos en un referent turístic perquè som la ciutat de la península amb més quilòmetres de muralla, 6 concretament de perímetre. M’agradaria que d’aquí a vint anys tinguéssim una ciutat on passejar-se per les muralles fos un dels elements més importants no per als mateixos tortosins sinó que vinguessin per a visitar la ciutat i que això generés també un dinamisme econòmic des del punt de vista turístic i a la vegada obrint-se també de cara al riu.