L’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, i la primera tinenta d’alcalde i regidora de Cultura, Mar Lleixà, han anunciat aquesta tarda en roda de premsa convocada de manera urgent la presentació d’una proposta de candidatura conjunta, amb altres cinc municipis espanyols en un principi, per a ser considerades com a Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO sota un element aglutinador comú: el de les fortificacions espanyoles repartides per la Mediterrània aixecades entre els segles XVI i XIX.
Una feina que, segons el batlle, “ha fructificat ara i que estàvem treballant des de feia mesos” i que ofereix com a peces referencials, en el cas de la capital del Baix Ebre, “les muralles, les fortificacions així com tot el nostre patrimoni històric”. Jordan que ha recordat la seva insistència a apostar per obtenir aquest reconeixement d’ençà que estava a l’oposició, si bé ha reconegut que s’ha acabat impulsant amb un matís. En un primer moment s’havia pensat a presentar una candidatura “individual. Però després de donar-li moltes voltes i de parlar amb molts experts, perquè realment Tortosa pugui acabar sent Patrimoni de la Humanitat calia fer una candidatura transnacional, en la qual hi haurà diverses ciutats espanyoles en una primera fase i internacionals en una segona”.
Jordan ha assenyalat que “és des de l’Ajuntament de Tortosa que estem liderant aquesta candidatura” per mitjà d’una “aliança” que inclou Cartagena, Palma de Mallorca, Eivissa, Maó i Es Castell. La confirmació aquest dijous per part del consistori de Palma de la seva acceptació a incorporar-se a la proposta multilateral ha estat el detonant per fer-ho públic. En el camp de les complicitats necessàries per part de les administracions superiors, l’alcalde ha assegurat que es compta amb el suport institucional tant de la Generalitat, de la Comunitat Autònoma de Múrcia, dels consells insulars de Mallorca i de Menorca i del Ministeri de Defensa (titular d’algunes de les fortificacions). “Aquest suport conjunt ens garanteix més possibilitats que UNESCO acabi reconeixement Tortosa i totes aquestes ciutats com a Patrimoni de la Humanitat”, reiterava, recordant de pas que l’impuls de la candidatura és una de les més de 400 actuacions previstes al Pla d’Actuació Municipal (PAM) de l’equip de govern tripartit.
Treballar per sumar el suport d’Algèria, Malta i Itàlia
“Estem en la primera fase del projecte en què cadascuna de les ciutats prepara el seu projecte per articular una proposta conjunta que es presentarà perquè sigui valorada pel Consell de Patrimoni”, ha manifestat Jordan. En aquest sentit, tots els alcaldes faran una trobada durant l’últim trimestre de l’any, amb el suport del Ministeri de Cultura, per poder presentar la candidatura abans del 31 de desembre de 2024 per tal que s’inclogui el 2025 a la llista indicativa, que ve a ser un inventari que recull tots els béns que són susceptibles de ser declarats Patrimoni Mundial en el futur.
Paral·lelament, durant el 2025 es treballarà per sumar els suports internacionals a la candidatura com ara Algèria, que està treballant també la candidatura d’Oran i Mazalquivir. També hi ha interès per formar part d’aquesta candidatura transnacional per part de Malta i Itàlia.
L’origen de la idea de crear una candidatura conjunta cal buscar-lo en una trobada per posar en valor les fortificacions costaneres espanyoles a l’àrea del Carib i del Golf de Mèxic, que va tenir lloc a la primavera passada a La Habana (Cuba). Una cita de caràcter tècnic subvencionada per la UE amb més de 70 participants de diferents ciutats europees i americanes en la qual es van plantejar accions conjuntes de caire patrimonial en aquesta zona geogràfica i que va donar peu, per extensió, a concretar la candidatura a la UNESCO centrada exclusivament en l’àrea de la Mediterrània. Almenys en un primer pas, perquè Jordan destacava la intenció de buscar sinergies que puguin completar la proposta en diferents fases de la seva avaluació no només amb les ciutats del Carib, sinó també en aquelles del litoral atlàntic i les que conformen l’anomenat Camí Espanyol, que permetia a les tropes de la monarquia hispànica arribar per terra des de Milà fins a Flandes entre els segles XVI i XVII.
En el cas de Tortosa els elements patrimonials que es preveu incloure dins de la candidatura són: els Reials Col·legis, la Catedral de Santa Maria, les muralles del Rastre i Remolins, el Castell de la Suda, les avançades de Sant Joan, el fortí d’Orleans, de Bonete i Tenasses. A Cartagena la candidatura inclourà: Arsenal, Castell de l’Atalaia, Castell de San Julià; Castell de Galeras i bateries de la bocana oriental i occidental del port; Roldan, la Pajarola; Cabo Tiñoso; Castillitos; Atalayón, Jorel, Cenizas, Aguilones i Conejos. A Eivissa: Dalt Vila. A Es Castell: Fortí de Sant Felip i a Maó: Fortificació d’Isabel II.