Les cooperatives apícoles demanen que se suprimeixi la limitació a 40 arnes per abellar en espais naturals protegits i que es tornin a permetre les 80 arnes autoritzades, com hi havia fins al 2022. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), la Cooperativa Apícola Tarragonina i SAT LTDA Apícola El Perelló traslladaran, en una reunió el pròxim dilluns, aquesta i altres propostes al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. El sector apícola professional transhumant, concentrat principalment a les Terres de l’Ebre, també exigirà simplificar els tràmits burocràtics, que consideren excessius i que estan posant en risc la continuïtat de l’activitat apícola.
La restricció a 40 arnes d’abelles en espais naturals s’ha establert en la nova PAC (Política Agrària Comuna), però cada comunitat autònoma pot modificar els criteris. Les cooperatives apícoles defensen que “no existeix cap estudi tècnic que avali els avantatges d’aquesta la limitació”. La FCAC insisteix que col·locar arnes en espais naturals “facilita que les abelles puguin accedir a una major biodiversitat de flors en llocs segurs”, i que és “especialment rellevant perquè ja no hi ha abelles en estat natural per la varroasi”.
La manca de pluges de les últimes campanyes i les alteracions en la floració provoquen una mortalitat de les plantes mel·líferes i productores de pol·len i els apicultors es veuen obligats a oferir alimentació suplementària per assegurar la supervivència de les colònies.
Els apicultors també reclamen simplificar la comunicació de moviments i emplaçaments de les arnes o les sol·licituds de treballs apícoles, perquè l’administració ja disposa d’aquestes informacions per diferents vies.