- Les Terres de l’Ebre tenen un dèficit d’infraestructures i serveis sanitaris, palès i inqüestionable, que situa els prop de dos-cents mil habitants a la cua del país.
- El Govern de la Generalitat, en conseqüència, ha de situar les necessitats de la Regió Sanitària com una prioritat nacional, ja que és la seua responsabilitat.
- Davant la manca de consens entre les forces polítiques del territori, aquest diari digital deixarà de tractar informativament, a partir d’ara, aquelles declaracions, mocions o notes de premsa, “que no ajuden a tenir feta com més prompte millor l’ampliació de l’Hospital Verge de la Cinta”, i també, “el nou Hospital”, en els dos casos com més prompte millor. Si els partits volen continuar el debat actual, tenen les pàgines d’opinió.
- El Govern ha d’accelerar les solucions, aplicant el caràcter d’urgència i seguint els criteris tècnics, deixant al marge la pressió dels col·lectius que no representen l’interès general perquè no estan validats socialment, i per tant no representen la ciutadania ni l’interès general.
- Animem també els partits polítics a què deixin de buscar, únicament o prioritària, els seus interessos electorals. Aquests interessos es resolen a les urnes, i el debat públic que han generat amb relació a aquest tema ja està viciat i cremat, a més de ser repetitiu. No es visualitzen els mínims exigibles perquè els arguments aporten novetats o interès, quan la prioritat ha de ser escurçar el temps per acabar amb el dèficit sanitari (punt 1).
- A gener de 2025, cal que s’acaben d’executar les obres licitades i projectades a l’Hospital Verge de la Cinta, per evitar un nou col·lapse. Cal que s’adapten i es reformen els projectes, d’acord amb els informes tècnics de les troballes arqueològiques, regulades i previstes per llei, sique quin sigue el cost, la solució i el resultat. És millor disposar de nous quiròfans, més llits i més serveis, abans que suspendre les obres, encara que s’hagi de reduir places de pàrquing o altres. I el Govern ja porta perdut massa temps en actitud contemplativa.
- El Govern de la Generalitat ha d’accelerar la creació i posada en marxa del Pla Funcional i de l’Hospital Universitari. I a més a més, ha de crear una Taula Sanitària de la Salut, en la que es planifique l’ús i aprofitament integrat dels hospitals municipals de Tortosa (la Clínica l’Aliança i l’Hospital de la Santa Creu), així com els Hospitals d’Amposta i Móra d’Ebre. Aquests hospitals s’han de coordinar com ja es va fer durant la crisi del Covit 19, i qui ho ha d’assumir és el departament de Salut.
- En paral·lel a l’anterior, s’ha de decidir, en el mínim termini possible, si es validen els terrenys del nou hospital adquirits per l’Ajuntament de Tortosa al barri de Ferreries; o s’aposta per un pla b buscant nous terrenys públics. Tant en un supòsit com en l’altre fora bo un consens generós entre els partits polítics de Tortosa, però si no es produeix, és responsabilitat de qui governa tancar també aquest debat com més aviat millor. En qualsevol cas, Tortosa ha de continuar sent capital hospitalària de la sanitat pública, i cal rebutjar alternatives que tornen a trencar el territori, i que tampoc representen la majoria ni l’interès general.
- El Govern de la Generalitat, i els seus tècnics, tenen plena capacitat per decidir si tiren endavant amb els terrenys actuals, o en busquen altres de nous; i els partits polítics han d’acatar aquesta decisió sigue quina sigue, amb el benentès que el nou hospital no reduirà el ritme de construcció de l’ampliació ara en curs, ni repercutirà contra un nou centre sanitari, el qual ha d’existir en un termini no superior als 10 anys. El mateix termini que han gaudit altres hospitals de la demarcació (Sant Joan de Reus, o Joan XXII de Tarragona), amb inversions superiors als 300 ME en el mateix període de 10 anys; alguns dels quals ja executen ara segones ampliacions.
- EBREDIGITAL.CAT demana que totes les actuacions que es facen a partir d’ara tinguen en compte el dret de la ciutadania a ser informada amb la màxima transparència, i continua reclamant als professionals que s’involucren en un òrgan col·legiat que actue, com a comitè d’experts -o si més no de portaveus qualificats-, com l’ens que informa regularment i de manera professional, dels passos que s’estan produint per avançar cap al millor model possible de sanitat pública a les Terres de l’Ebre.