El passat 4 de març vaig tenir el plaer de participar a Gastromar-l’Ampolla: un congrés gastronòmic i científic amb el peix com a gran protagonista, tractant temes d’aqüicultura, pesca, sostenibilitat i salut.
I és que els hàbits alimentaris de la població estan experimentant un canvi preocupant. Segons dades recents recollides per diverses institucions, com ara les enquestes de l’estat i un estudi impulsat per la Fundació Gasol, el consum de peix ha disminuït de manera significativa en els últims anys. Només un modest 23% de la població manté una freqüència òptima de consum, la qual és de 3-4 racions setmanals.
Fa dues dècades, el consum de peix se situava en una mitjana de 2-3 racions per setmana, mentre que avui en dia aquesta xifra ha caigut per sota de 2 racions setmanals. Aquesta tendència és especialment preocupant si considerem els beneficis per a la salut associats al consum de peix.
La importància de la nutrició i les habilitats culinàries en la millora dels hàbits alimentaris no es pot subestimar. Els coneixements sobre varietats de peix, tècniques culinàries i receptes poden obrir les portes a una dieta més variada i saludable. És essencial superar les barreres del gust, l’olor i les espines que poden conduir a la disminució del consum de peix, oferint al mateix temps informació clara i consells pràctics sobre la seva preparació i beneficis per a la salut.
Els beneficis del consum de peix són innegables i estan completament constatats
A més, l’accessibilitat al peix juga un paper crucial en els hàbits alimentaris. Les poblacions costaneres, mostren un consum més elevat de peix, cosa que posa de manifest la relació entre el medi ambient i les preferències alimentàries. Tot i això, és necessari fer un esforç per difondre la varietat de peixos disponibles i fomentar el consum de productes locals i de proximitat a tot el territori, activant per tant unes palanques de canvi com poden ser:
- poder entregar el producte a conveniència: net, sense escates ni espines, envasat, fàcil i còmode.
- donar consells de preparació i receptes, cuidant al mateix temps la presentació del plat.
- predicar amb l’exemple per a que el consum d’aquest peix sigui real des de la infància i extensiu a totes les famílies, ja que a dia d’avui els grups de població que consumeixen més peix son les parelles amb fills grans i les persones majors de 65 anys.
Els beneficis del consum de peix són innegables i estan completament constatats. El peix ens aporta proteïnes d’alt valor biològic, àcids grassos Omega-3 i 6 imprescindibles pel desenvolupament del sistema nerviós, vitamines i minerals essencials que contribueixen al bon funcionament del cos i la ment en totes les edats. A més, s’ha demostrat que el consum de peix:
- redueix el risc de diverses malalties cròniques, com ara les malalties cardiovasculars ja que consumim greixos saludables i el resultat és menys risc d’obesitat;
- també s’associa a un menor risc de patir diabetis i fins i tot alguns tipus de càncer;
- també podria tenir un efecte antidepressiu i contra l’ansietat;
- estimula la producció de col·lagen i àcid hialurònic;
- i a més a més, el seu consum durant l’embaràs ofereix beneficis associats a un menor risc de part prematur i millor desenvolupament dels nadons.
Malgrat aquests beneficis, les dietistes-nutricionistes ens troben amb diversos mites i preguntes sobre el consum de peix en consulta. És important desmuntar aquestes creences errònies i educar a la població sobre les diferents opcions de consum, incloent-hi el peix congelat i les conserves, que mantenen els mateixos beneficis nutricionals que el peix fresc, sempre que s’hagin congelat adequadament.
En conclusió, la crisi del consum de peix no només posa en perill la nostra salut individual, sinó també la preservació de la nostra cultura gastronòmica.
És hora de reeducar els nostres hàbits alimentaris i recórrer a la informació i als recursos disponibles per fomentar un consum de peix més freqüent i conscient.