Esta setmana, just ha fet un any de les eleccions municipals del 26 de maig de 21019. Canal Terres de l’Ebre i ebredigital.cat van oferir un desplegament electoral amb 7 hores de directe i informació actualitzada minut a minut a ebredigital.cat. Un any després, hem volgut posar la vista enrere i saber com han viscut alguns dels municipis de les quatre comarques els últims dotze mesos. Els dos temes principals no podien ser altres que el temporal Glòria i l’actual situació per la Covid-19, però n’hi ha d’altres.

Baix Ebre

A la comarca del Baix Ebre, Esquerra Republicana fou la formació que va treure més representació, un total de 75 regidors i regidores, seguida de Junts per Catalunya amb 44, el PSC amb 17, Movem 8 i Ciutadans 4. La CUP va obtenir 1 única regidoria mentre que van sortir escollit un total de 3 regidors independents.

Meritxell Roigé, en minoria, va repetir a l’alcaldia a Tortosa, només amb els 7 vots a favor del seu grup. Els dies previs es va apuntar la possibilitat d’un pacte d’esquerres entre Movem -segona força amb 5 regidors- Esquerra Republicana amb 4 i el PSC amb 3, però els partits liderats per Jordi Jordan, Xavier Faura i Enric Roig no van ser capaços d’arribar a un acord. Igualment van aconseguir representació al consistori Ciutadans i la CUP. Justament, al mes de gener, es tancaria un pacte entre Junts per Tortosa i el PSC. Per a l’alcaldessa de Tortosa, la legislatura està sent especialment complicada per les repercussions del temporal Glòria i sobretot de la crisi sanitària de la Covid-19, però ha destacat que és un acord ferm i pensant la ciutadania.

El resultat més contundent es va produir a Deltebre, on Lluís Soler, amb Enlairem Deltebre, va ampliar la seua majoria fins als 11 regidors i regidores. ERC en va obtenir 5 i 1 el PSC. Soler s’ha mostrat satisfet de les accions dutes a terme durant aquests primers mesos malgrat l’aturada que han suposat el temporal Glòria primer i la pandèmia sanitària després.

Una de les sorpreses es va produir a l’Aldea, on Xavier Royo, de Junts per L’Aldea aconseguia trencar l’hegemonia que havia demostrat ERC en l’època de Dani Andreu. Royo ha afavorit les més de 70 accions que han posat en marxa.

Un altre dels canvis significatius, en este cas en detriment del PSC, es va produir a Tivenys, feu durant anys de l’alcaldessa socialista Maria Beltran. Pocs vots de diferència donaven la victòria a la republicana Eva Roig que no obstant va dimitir al cap de poques setmanes en benefici de l’actual alcalde Eladi Galbe que fa un balanç força positiu d’aquest primer any de mandat malgrat les dificultats que ha comportat la pandèmia sanitària.

Pel que fa al consell comarcal del Baix Ebre Xavier Faura va ser escollit president, gràcies al pacte aconseguit amb Jordi Jordan que ostenta la vicepresidència.

Montsià

Les eleccions municipals d’ara fa un any, a la comarca del Montsià van suposar un clar triomf d’Esquerra Republicana de Catalunya que es va imposar de manera contundent amb un 44% del total de vots aconseguint 53 regidors. La segona força va ser el PSC amb 30 regidors, seguida de Junts per Catalunya amb 28 i Movem amb 10.

A Amposta, Adam Tomàs va aconseguir una majoria mai vista al territori amb 16 regidors i regidores dels 21 que té el plenari de la ciutat. Per a l’alcalde la crisi sanitària haurà servit d’aprenentatge per als nous regidors i regidores.

Les altres dos poblacions grans, La Ràpita i Alcanar van suposar igualment victòries contundents per a Josep Caparrós i per a Joan Roig, que van aconseguir 8 i 10 regidories respectivament. Justament l’alcalde de La Ràpita explica que estan treballant per superar els efectes de la pandèmica sanitària però sense oblidar les propostes que portaven al seu programa electoral.

Un dels municipis que va aguantar en poder de Movem Terres de l’Ebre fou la Sénia, on s’estrenava el nou candidat José Ramon Bellauví en substitució de Joan Moisés i que va obtenir una clara majoria absoluta amb pràcticament el 52% del total dels vots. Bellaubí ha destacat algunes de les actuacions que s’han pogut desenvolupar.

Els socialistes van conservar alguns dels seus històrics feus com ara Ulldecona, Sant Jaume d’Enveja o el Mas de Barberans però van perdre Godall, on acabaria imposant-se el republicà Alexis Albiol ha dit que el primer any ha estat d’aprenentatge i que han hagut de fer front a algunes dificultats sobrevingudes com els aiguats i la pandèmia sanitària.

Pel que fa al consell comarcal, ERC té 13 conselleres i consellers, Junts per Catalunya i PSC 5 i Movem Terres de l’Ebre 2. Fou escollit president del Consell Comarcal del Montsià Joan Roig, alcalde d’Alcanar.

Ribera d’Ebre

ERC va aconseguir el 43% del total de vots a la comarca de la Ribera d’Ebre, fet que li ha suposat 66 regidors i regidores a les diferents poblacions. La segona força, amb 24 representants fou Junts per Catalunya, seguida del PSC amb 10 i Movem amb 1. De candidatures independents hi ha 15 representants.

A Móra d’Ebre, Junts per Catalunya i Joan Piñol revalidaven la majoria absoluta amb 7 regidors. La situació inesperada que s’ha produït durant aquests mesos faran segons l’alcalde que s’hagen de replantejar moltes de les actuacions previstes.

A Ascó es va produir un empat a 3 representants entre els Independents de “Per Tu” i Esquerra Republicana. Les dos formacions formalitzaren un pacte de Govern quedant l’alcaldia en mans de Miquel Àngel Ribes.

A Tivissa, la pèrdua de la majoria absoluta per part de Junts Per Catalunya, que va obtenir 4 regidores i regidors, va propiciar un pacte entre ERC i Movem els Independents d’Almos. Va ser nomenada alcaldessa la republicana Montse Perelló.

A Riba-roja d’Ebre repetia com alcalde Antonio Suárez, en aquest cas encapçalant una candidatura independent després de donar-se de baixa de Junts per Catalunya. Suárez va augmentar el seu suport aconseguint 6 representants.

El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre continua sota la presidència de Gemma Carim, alcaldessa de Vinebre, encapçalant els 11 consellers d’ERC. Junts per Catalunya disposa de 5 consellers i conselleres mentre que el PSC en té 2 i la FIC 1.

Terra Alta

Les darreres eleccions municipals a la comarca de la Terra Alta van abocar a Junts per Catalunya i ERC a una dura pugna per fer-se amb l’hegemonia als diferents municipis. Finalment amb 39 regidors i regidores fou Junts per Catalunya la força guanyadora mentre que ERC aconseguia 26 representants. La tercera força amb més vots fou el PSC que no obstant va aconseguir 6 regidors, un menys que movem. Els Independents, tot i ser la cinquena força en nombre de vots va aconseguir un total de 9 regidors i regidores. També cal dir que en alguns municipis només va concórrer una llista única com fou el cas de Caseres o La Pobla de Massaluca.

A Gandesa, Carles Luz (Junts) va conservar la majoria absoluta amb 6 regidors davant dels 4 d’ERC i Miquel Aubà. El PP va aconseguir un regidor. L’alcalde Carles Luz assegura que durant aquests mesos no han pogut dur a terme tot el que havien previst, però que continuaran treballant amb la mateixa empenta pel municipi.

A Horta de Sant Joan sí que es va produir el canvi de color, ja que Junts va perdre la majoria absoluta en favor d’ERC i Jordi Martin es va convertir en l’alcalde d’Horta.

Al municipi d’Arnes, Junts per Catalunya, encapçalat per Joaquim Miralles que substituïa al veterà Xavier Pallarés, va aconseguir retenir la majoria absoluta, tot i que se li va escapar un regidor per a l’espai de “Convergents”. ERC va quedar-se pràcticament de la mateixa manera amb 2 regidors. L’alcalde Joaquim Miralles assegura que ha estat un any difícil de gestionar per la pandèmia sanitària i també pels efectes del temporal Gloria.

Justament, la regidora republicana d’Arnes, Neus Sanromà, es convertiria en la nova presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta, després que la seua formació unís forces amb el PSC, Movem i els Independents per desbancar als postconvergents, que havien presidit l’ens comarcal i que ara disposaven de 9 dels 19 consellers i conselleres de l’ens.

👤 Redactor a ebredigital.cat, L’Ebre Notícies (l’informatiu de Canal Terres de l’Ebre) i Al Dia Terres de l’Ebre des de Ràdio Joventut.
⛓ Em pots seguir a Instagram, Twitter, Facebook i Linkedin com a @MontecinoValls.
📍 Tortosa, Terres de l’Ebre.