Nit electoral a Gandesa que no ha provocat canvis. Tot i el primer escrutini en què queia el regidor del PP, Carlos Ruiz, a favor de Junts per Gandesa. Finalment la capital de la Terra Alta s’ha vist inamovible i donen continuïtat al consistori. Així, s’ha revalidat la majoria absoluta de fa quatre anys de Carles Luz i que fa vuit li va prendre l’alcaldia al republicà Miquel Aubà.

Després de la nit electoral, Junts per Gandesa manté els seus 6 regidors, Alternativa els 4 i el Partit Popular 1. Quant a nombre de vots, Junts ha baixat un 4%, passant de 823 vots a 806, mentre que Alternativa per Gandesa, augmenta dels 501 a 558. Lleu pujada per al PP de 121 vots a 127 i els 67 del PSC no els ha permés tenir representació durant els pròxims 4 anys. El resum de la nit seria el següent:

Els sorpasos de la Terra Alta: Horta i Vilalba

Tot i l’augment d’Esquerra a les Terres de l’Ebre, a la comarca de la Terra Alta s’hi manté majoria dels partits de Junts per Catalunya. La primera sopresa es va donar a Horta de Sant Joan, on l’alcalde Joaquim Ferràs, de Junts per Orta, va rebre un “sorpaso” de la llista de Jordi Martín, Més Horta, adscrita a Esquerra. Va passar de 2 regidors a 5.

L’altra sorpresa va ser per part de la FIC a Vilalba dels Arcs. Maria Teresa Mariné, que passa de dos regidors a tres, podria prendre l’alcaldia a Junts si pacta, que baixa de tres regidors a dos. Compromís manté dos regidors.

Sense sorpreses: els alcaldes històrics, els seus relleus i les llistes úniques

Un altre govern en minoria serà el d’Entesa pel Pinell de Brai. El municipi passa de nou regidors a set pel descens de població. Així, Entesa en perd un i un altre Junts, millorant en vots la FIC però en empats a un regidor amb Esquerra.

Joaquim Paladella es manté com a alcalde de Batea durant quatre anys més guanyant un regidor. Manté la majoria absoluta mentre que Junts per Batea s’endú els altres tres regidors del consistori.

Prat de Comte seguirà quatre anys més amb l’històric Juanjo Malràs com a alcalde. Les eleccions no han donat opció a Josep Espinós, del PSC, a prendre-li l’alcaldia.

A Arnes, Joaquim Miralles va agafar el relleu de l’històric Xavier Pallarès i ha pogut mantenir l’alcaldia tot i perdre un regidor a favor de Sara Gil, qui va abandonar el PDeCat i es va presentar sota la marca de Convergents. Esquerra manté els seus dos regidors.

Junts per Bot ha perdut un regidor que se n’ha anat a favor d’Alternativa mentre que Entesa per Corbera d’Ebre mantindrà quatre regidors, sense obtenir la majoria tot i augmentar els vots. Esquerra, per la seua part, passa d’un regidor a dos mentre que Junts manté els dos i el Partit Popular en perd un.

A La Fatarella, el descens de població redueix els nou regidors que tenien a set. Entesa ha revalidat l’alcaldia i Francisco Blanch manté els 5 regidors amb 421 vots davant dels 329 de fa quatre anys. Junts es queda amb un parell de regidors.

La llista única presentada a Caseres ha donat l’alcaldia a Manuel Palau, de Tots Som Caseres, que rebaixa els regidors pel descens d’alcaldia, de set a cinc.

A la Pobla de Massaluca, Antoni Ferré de Junts també tenia l’alcaldia assegurada.

Següent pas: el Consell Comarcal

Després de la constitució dels ajuntaments el pròxim 15 de juny, s’establirà el Consell Comarcal de la Terra Alta, amb Carles Luz al capdavant els darrers anys. Actualment, CiU tenia nou consellers que mantindrà, Esquerra pujaria dels dos als sis consellers i Candidatura de Progrés augmenta d’un a dos. FIC i En Comú Guanyem es queden amb un conseller cada partit.

👤 Redactor a ebredigital.cat, L’Ebre Notícies (l’informatiu de Canal Terres de l’Ebre) i Al Dia Terres de l’Ebre des de Ràdio Joventut.
⛓ Em pots seguir a Instagram, Twitter, Facebook i Linkedin com a @MontecinoValls.
📍 Tortosa, Terres de l’Ebre.