La resolució final del conflicte a tres bandes que enfrontava treballadors, la Unió Temporal d’Empreses (UTE) integrada per FCC i Acciona, i el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) necessita comprendre el seu origen. Aquest divendres el comitè d’empresa ha decidit desconvocar la vaga indefinida convocada per al pròxim 16 de setembre. Tots els ajuntaments del Montsià i Baix Ebre han respirat alleugerits. De fet, alguns municipis reclamaven ja aquest dijous passat un pla alternatiu per part del consorci i uns serveis mínims de garanties, fent responsable al COPATE de la gestió de l’atzucac. Entre altres coses, perquè havien estat al corrent del pagament de la quota que els pertocava des del minut zero i no estaven disposats a patir més que els que havien jugat al gat i a la rata a l’hora de fer efectiu el pagament que els corresponia.
On està, doncs, la clau que explica aquest desafortunat episodi? El COPATE va adjudicar la licitació del concurs a la UTE l’any 2018. El contracte fixava una fórmula de revisió de preus que no era aplicable, tal com acostuma a ser norma en contractes d’aquestes característiques entre el sector privat i públic, durant els primers dos anys. Va ser a partir del tercer any, que és quan toca mirar-se la lletra menuda per part d’uns i altres, quan des del COPATE es va contractar una assessoria externa perquè interpretés els resultats de la fórmula i, per tant, establís quina era la quantitat que havia de pagar a l’adjudicatària.
El resultat era determinant, perquè d’ell depenia la quantitat que l’empresa podia repercutir sobre els salaris dels treballadors segons els acords contemplats al concurs. I des de la UTE sempre s’ha considerat que, tot i l’ajut extern, el sumatori era erroni. Aquesta és l’explicació de la presentació del recurs contenciós administratiu, al qual s’ha afegit l’aplicació dels interessos de demora en els pagaments previstos per part del COPATE per valor de 200.000 euros. La possibilitat que l’acabi guanyant és tan evident que fins i tot el comitè d’empresa ha lligat un increment del sou de caràcter variable (un 1,9%) de l’any vinent al fet que la UTE obtingui una sentència favorable en la seva demanda judicial. Una mostra que confia en una resolució favorable a l’empresa. Al capdavall, des del 2018 fins a l’actualitat la inflació ha augmentat prop d’un 17,8%, mentre que la quantitat disponible per contracte per la UTE per completar el salari dels treballadors era només d’un 5%. Una pèrdua de poder adquisitiu que es va intentar salvar amb l’oferta d’un Pacte d’Eficàcia Limitada ofert per la direcció que tenia com a objectiu garantir millores als treballadors que provenien d’almenys cinc empreses diferents i tenien, per tant, condicions laborals diferents. Una situació que el pacte d’aquest divendres també ha desllorigat gràcies al pacte entre empresa i comitè d’establir un calendari per a la negociació d’un conveni col·lectiu.