Diuen que treballar fent allò que a un li agrada és com no treballar. Això és el que em passa a mi. Ja tinc una edat i, així i tot, m’agrada la meua faena, me l’emprenc amb il·lusió i, perquè no dir-ho, xalo molt! Treballar fent allò que t’agrada, buscar sempre la manera de divertir-se mentre un se guanya el pa no va renyit, segons el meu parer, amb la responsabilitat, el rigor i la competència necessàries per tirar endavant un negoci, una empresa o qualsevol tipus de treball. Ans al contrari! La diversió, l’humor, fins i tot el joc, poden aportar molts beneficis a qualsevol equip humà, sigue més gran o més menut.
Diversió és una de les dotze paraules que formen del decàleg intern de Les Moles. Sempre hem sigut molt fans de divertir-mos treballant. Un dels nostres leitmotiv des de que vam obrir portes fa més de trenta anys és que si natros mos divertim a la cuina, los nostres clients se diverteixen a la taula. Partim de l’idea que, quan algú va, o natros mateixos anem, a un restaurant gastronòmic, no anem a menjar, anem a viure una experiència, a pasar-mos-ho bé, a divertir-mos, a xalar! Com a cuiner i creatiu, no com a client, difícilment faré que la gent xale menjant a casa nostra menjant, si abans no ho hem fet natros a la cuina. La creativitat i la tècnica han sigut i segueixen sent les nostres eines més potents per fer que esta diversió que natros experimentem mentre pensem, mentre fem proves a l’I+D, mentre busquem i obrim nous camins o mentre cuinem, arribe intacta a la sala del restaurant.
Per a mi, personalment, la diversió és un dels motius principals pels quals este projecte vital que és Les Moles segueix dempeus a dia d’avui. Molts ja ho sabreu, i altres ho podeu intuir, que el món de la cuina d’autor aquí al nostre territori no és precisament un món de flors i violes. Si jo no m’hagués divertit tant fent allò que faig durant tots estos anys, no sé si hagués pogut tirar endavant un projecte de l’embergadura de Les Moles, amb tota la feina dura, duríssima, que això implica. Xalo, xalo treballant!
A dia d’avui, la diversió ja traspassa la nostra cuina i els plats que servim, perquè sempre, sempre, volem anar un pas més enllà. Des de fa tretze anys, per exemple, hem aconseguit traslladar la diversió de la cuina i la sala als nostres jardins amb l’organització d’un cicle musical que es diu NITS D’ESTIU A LES MOLES, on fusionem la cuina d’autor amb espectacles d’un alt nivell musical. Hem tingut a l’enyoradíssim Pau Donés, a Chenoa, a Bebe, a Álex Ubago, Café Quijano, a la banda de Sabina i fins i tot vam gaudir fa uns anys d’un excel·lent tribut a Queen. Enguany mos hem divertit moltíssim també fusionant una formació musical local amb una llarguíssima tradició, la Banda de Música d’Ulldecona, amb la veu de Serafín Zubiri i les cançons del gran Nino Bravo. Ha sigut una xalera!
No som els únics, per això, que saben divertir-se aquí a Terres de l’Ebre, i que ho fan sense la necessitat de desplaçar-se a Barcelona, Madrid o Bilbao. Aquí al nostre territori n’entenem molt, de festivals d’alt nivell que no tenen res a envejar als de la city. El Deltebre Dansa; l’Eufònic, que enguany ha escollit Les Moles com a un dels seus múltiples escenaris; les Jornades Musicals de l’Ermita de la Pietat, també a Ulldecona; el Proto-Fest; l’In_FCTA, les Nits de Tyrika; A Cel Obert; el Rihihiu, i molts d’altres, s’aglutinen per formar la marca Festivals Terres de l’Ebre i donar una oferta turístico-cultural a les Terres de l’Ebre que és puntera, avanguardista i, m’atreviria a dir, que és fins i tot subversiva. Som xaladors de mena i no cal anar lluny per trobar experiències úniques a l’abast de la mà.
No deixem mai de buscar l’espurneta que mos fa sentir vius i que ajuda a mantenir viva la flama!
diversió, investigació, passió, perseverança, proximitat, raïls, rebel·lia, singularitat, solidaritat, sostenibilitat, tècnica, creativitat