Els veïns de Ginestar David Álvarez i Lídia Florenza estan a punt de culminar un projecte que fa set anys que va iniciar per compte propi: la recuperació de l’antic Camí de l’Aubasta.
Un grup d’ametllers florits i les ruïnes del mas homònim que dóna el nom al camí ens donen la benvinguda a l’inici del recorregut de 600 metres que finalitza al pas de la Barca de Miravet. Un passeig molt agradable amb el riu Ebre de company en tot moment i amb les vistes del Castell de Miravet de fons.
Cada diumenge, de 7.30 hores a 9 hores del matí (per temes laborals no hi poden dedicar altres hores), hi podeu trobar al David i a la Lídia fent tasques de manteniment com, per exemple, arrencar males herbes i ultimant els darrers detalls, ja que la feina més dura ja l’han fet, com el pas del barranc i instal·lar escales i baranes de fusta.
Aquest terreny queda “en terra de ningú”, ja que tècnicament està dins del terme municipal de Miravet, però queda a l’altra banda de riu. I l’Ajuntament de Ginestar no hi pot destinar cap inversió perquè no és el seu terme. “Sóc de fora i em sobtava que no hi hagués cap comunicació estan tan a prop Ginestar de la barca. Fa set anys venia a l’Aubasta i volia un camí que pogués arribar a la barca”, ha recordat David Álvarez.
A més, Álvarez ha explicat que va començar sol el projecte però que va “arrossegar-hi” dos nois del grup municipal (en aquell temps era regidor a l’Ajuntament de Ginestar) perquè l’ajudessin a desbrossar. “Vam obrir pas i vam veure que era possible arribar fins al pas de la Barca, perquè hi havia punts que no sabies si podies continuar caminant, com per exemple, el pas del Barranc de Sant Antoni. Arriba un punt que estava tot tan tapat que no sabies si hi havia continuïtat. Vam anar obrint camins laterals per evitar tota la malesa que hi havia i després amb la desbrossadora obrint camí, fins que vam arribar a la barca”.
Temps més tard, la Lídia Florenza es va sumar al projecte. “Estava de col·laboradora a l’Ajuntament, i ell m’ho va explicar. No sabia ni que existia i al veure el camí el vaig veure molt bonic i li vaig dir que volia hi col·laborar”.
Un cop desbrossat tot, van detectar dos punts crítics: el barranc de Sant Antoni i una baixada molt abrupta a la part final del camí. Florenza assegura que volien que fos un camí per a totes les edats, sense cap impediment per la gent gran i els nens. Per això, van construir dues escales de fusta i la passera pel barranc. “Quan vam acabar el tram del barranc, després d’uns tres anys de feina, quasi ens posem a plorar i tot de l’emoció”.
L’any 2016 van constituir l’associació Lo Margalló per poder recaptar fons pel material necessari. “Tenim 37 socis i això ens ajuda a anar subsistint. A més, hem rebut petits ajuts de l’Ajuntament”, ha assegurat Lídia Florenza.
Implicació de l’Escola Pàmies de Ginestar
L’Escola Pàmies de Ginestar ha realitzat tres actuacions al Camí de l’Aubasta: col·locació de caixes nius pels ocells, una plantada d’arbres i la instal·lació de cartells identificant les espècies de flora i de fauna.
A més, el centre va organitzar una cursa solidària i amb els diners recaptats van poder adquirir una taula d’esbarjo que ja està instal·lada.
“Sempre estem en contacte amb l’escola. Es va fer una proposta, de fer una espècie de pals amb un QR al costat de la planta que hi hagi per fer una identificació. Però necessiten finançament ells i natros”, ha explicat Florenza.
Part d’un projecte més ambiciós
La idea final és fer una variant del GR-7 que comença a Tivissa. “Des de Sant Blai [l’ermita de Tivissa], aprofitant el recorregut que s’hauria de netejar, es pot arribar a Ginestar i enllaçar el Camí de l’Aubasta amb el GR-7. Però implica una gran inversió i has de pagar a la federació. La intenció final o més ambiciosa és aquesta”, ha explicat David Álvarez.
D’aquesta manera, també es podria enllaçar d’una forma més transitable l’Aubasta, a través del Barranc de Sant Antoni, amb el refugi antiaeri de la Batalla de l’Ebre que hi ha a la vora. “Donaria un actiu a Ginestar”, comenta emocionat Álvarez.