L’Ajuntament de Tortosa ha informat aquesta nit que se suma a la convocatòria del municipalisme català i aquest diumenge, a les 12.00 hores, es convoca a la plaça de l’Ajuntament un minut de silenci per les víctimes del terratrèmol al Marroc, que segons l’uñtim balanç supera els 1.300 morts i els 1.800 ferits. També ho ha fet l’Ajuntament de l’Aldea a la mateixa hora, mostrant el condol i la solidaritat amb les víctimes, ferits i familiars.

Per la seva banda, el consistori d’Ulldecona també ha volgut mostrar el seu condol i convoquen per aquest dilluns, 11 de setembre, a les 11.00h, un minut de silenci a la Plaça de l’Església, abans de l’acte institucional de la Diada de Catalunya. També s’hi ha afegit l’Ajuntament d’Amposta, a les 10.30 hores a la plaça de l’Ajuntament
El Departament d’Acció Exterior i Unió Europea ha publicat un llistat d’ONG a les quals recomana fer donacions si es vol ajudar la ciutadania marroquina afectada pel terratrèmol que ha sacsejat el país. La llista, que el Govern preveu anar actualitzant, inclou Oxfam Intermón, la Creu Roja i el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, que ha activat dos comptes bancaris i un servei de donatius a través de la plataforma Bizum. La Generalitat recorda que la manera més efectiva de canalitzar l’ajuda és amb aportacions econòmiques a les entitats i desaconsella col·lectes, enviaments d’aliments, medicaments o roba ja que poden provocar problemes logístics i no ser d’utilitat.
La Delegació de la Generalitat al nord d’Àfrica, per la seva banda, ha informat que al llarg d’aquest dissabte ha atès més d’una trentena de trucades de catalans que són al Marroc i que el 112 ha rebut 15 trucades de familiars afectats pel sisme de magnitud 6,8 que ha tingut l’epicentre entre Marràqueix i Agadir.
L’associació d’immigrants del Marroc demana mantes, roba i medicines
La comunitat marroquina a Catalunya viu amb dolor el terratrèmol que ha afectat el seu país i es mou per enviar ajuda. L’associació AMICAL dels Immigrants Marroquins a Catalunya està coordinant-se amb altres entitats per fer-hi arribar el que calgui. El seu president, Ahmed Abair, ha explicat a l’ACN que fan falta mantes i llençols, tendes de campanya i roba, però també medicines. La seva voluntat és poder-ho enviar en camions, com ja van fer, per exemple, en el terratrèmol d’Alhucemas el 2004, en què van morir 630 persones. En Boumedien El Karkri Morabet va més enllà i reclama col·laboració a la Generalitat i al govern espanyol per ajudar els marroquins: “Que ens ajudin, que som veïns”.
Des de la seu d’AMICAL, al bell mig del Raval de Barcelona, l’Ahmed Abair atén trucades, contesta missatges i segueix les imatges i les últimes notícies sobre el terratrèmol al Marroc. Des de primera hora del matí, quan s’ha assabentat del sisme, s’ha posat a treballar per coordinar les entitats marroquines que hi ha arreu del país. Ja ho han hagut de fer en anteriors ocasions, com en el terratrèmol d’Alhucemas, i la intenció és repetir-ho i enviar-hi camions des d’aquí, amb algú de confiança de la comunitat per assegurar que el material arriba on ha d’arribar.
La comunitat ha rebut la notícia amb dolor. “Alguns estan molt afectats”, reconeix Abair, que relata que moltes famílies havien acabat de tornar ara de passar les seves vacances al Marroc. “Han tornat i ara diuen que tot el que han gaudit, que estaven contents i bé, s’ha esborrat i s’ha convertit en tristesa”, explica.
Per la seva banda, en Boumedien reclama l’ajut dels governs, més enllà del que pugui aportar la gent. Apunta que els marroquins que viuen a Catalunya no poden ajudar i que al seu país els falten “moltes coses”: “La gent està morint, sense ajuda, són molts camps i moltes ciutats afectades i no es pot fer res. Només demanem a Catalunya i a Espanya que ajudin, perquè som veïns”.
Tot i que el terratrèmol ha passat a quilòmetres de la seva ciutat natal, en Boumedien admet que ho està vivint “molt malament”. I és que si passés el mateix a un altre país, “també estaria malament”. “Els pobres estan morint, no és una qüestió de països. M’importen els pobres i qui pot ajudar per salvar-los”, ha raonat. També ha fet una crida a deixar de banda “la política” i actuar amb “humanitat”: “Som tots iguals”.