Socialitzar la recerca i promoure el coneixement de la Història. Aquest és l’objectiu del cicle d’activitats titulat Sota el Mantell dels Estels que acaba de presentar el Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA) de la Universitat Rovira i Virgili. El projecte orbita al voltant dels treballs arqueològics als jaciments protohistòrics de la Gessera (Caseres) i del Turó del Calvari (Vilalba dels Arcs), tots dos a la comarca de la Terra Alta. “Es tracta de dos jaciments absolutament excepcionals, amb construccions pioneres a l’època, pensades per a usos rituals i per a la representació del poder de les aristocràcies guerreres”, explica Jordi Diloli Fons, coordinador científic del GRESEPIA i investigador del Departament d’Història i Història de l’Art de la URV. “Són espais dissenyats segons les proporcions matemàtiques de la raó àuria, un fet excepcional en aquestes terres al segle VII a.C. i amb una disposició vinculada al coneixement dels astres i la seva relació amb els cicles agrícoles”, afegeix.
Les estances de la Gessera s’il·luminen en els equinoccis
Aquesta setmana s’ha donat el tret de sortida de les activitats amb la presentació de l’exposició Sota el Mantell dels Estels en una de les sales d’exposicions del Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre de Gandesa, que inclou infografies amb reconstruccions dels jaciments arqueològics, dibuixos i fotografies aèries. La mostra explica la singularitat del jaciment de la Gessera a Caseres, ubicat als afores de la població i en un tossal que domina la vall del riu Algars. L’espai ja va ser excavat l’any 1914 per l’Institut d’Estudis Catalans sota la direcció de l’historiador i arqueòleg Pere Bosch i Gimpera. La URV va reprendre la recerca en l’espai l’any 2014, que va permetre la reexcavació, la consolidació, museïtzació i adequació de l’entorn. L’edifici va tenir dues fases d’ocupació entre els segles VII i V a.n.e i la seva construcció està associada a l’emergència d’una classe dominant que controlava el territori durant l’etapa preibèrica. A més en els equinoccis de primavera i tardor s’il·lumina una de les antigues estances, fet que indica un coneixement dels cicles astronòmics.
Il·luminació de punts del Calvari de Vilalba al solstici d’estiu
Per la seva banda, el jaciment del Calvari de Vilalba dels Arcs es va començar a excavar el 1999, fruit d’una troballa fortuïta mentre s’habilitava un espai per a la celebració de la Passió. Com en el cas anterior era un centre no civil vinculat a les activitats de culte i de poder. El seu eix arquitectònic edificat segons els moviments de l’estel Artur, un dels més brillants de la volta celeste relacionat amb els cicles agraris i sobretot amb el conreu de la vinya, i que durant segles ha servit de guia horària a pastors i ramaders. En el solstici d’estiu s’il·luminen uns punts del jaciment, disposats estratègicament.
Activitats per a tota la família
Més enllà de l’exposició itinerant —que des d’ara i fins al juny es podrà veure a Gandesa, Caseres i Vilalba dels Arcs— el cicle d’activitats inclou visites guiades, conferències, un concurs de fotografia i activitats per a tota la família, amb continguts i materials adaptats pedagògicament, com unes ulleres de realitat virtual i realitat augmentada per poder fer la visita més immersiva. També s’han programat tastos de cervesa i vi, en els quals es recrearan elaboracions d’època ibèrica fruit de la recerca arqueològica i de les analítiques obtingudes en envasos del període estudiat, una altra de les línies d’investigació del GRESEPIA. Coincidint amb l’equinocci de primavera i el solstici d’estiu s’ha organitzat una visita als jaciments per contemplar la posició dels astres i la incidència de la llum en els jaciments. Totes les activitats són gratuïtes.
El programa d’activitats ha estat elaborat pel Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia de la Universitat Rovira i Virgili, que compta amb més de 25 anys de recerca arqueològica ininterrompuda, en col·laboració del Consell Comarcal de la Terra Alta i els ajuntaments de Gandesa, Caseres i Vilalba dels Arcs.
Programa del cicle Sota el Mantell dels Estels
Fins al 23 de febrer
Exposició “Sota el Mantell dels Estels” al Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre de Gandesa.
Diumenge 19 de març
06.30 h. Passejada sota la llum dels estels i sortida del sol al jaciment de La Gessera, per veure com el sol entra al jaciment el dia de l’equinocci.
Dissabte 29 d’abril
18.30 h. Presentació de l’exposició a Vilalba dels Arcs. 19.00 h. Xerrada de l’astròleg Josep Guasch: “Astrologia Humanista: un camí cap a la consciència plena”. En acabar, tast de vi elaborat segons la metodologia que empraven els ibers.
Dissabte 6 de maig
11.00 h. Visita guiada al jaciment de La Gessera. 12.00 h. Activitat familiar “Fem mitologia! Les aventures de Perseu”.
Dissabte 20 de maig
11.00 h Visita guiada al jaciment del Turó del Calvari de Vilalba dels Arcs. 18.30 h Activitat familiar “Fem mitologia! Les aventures de Perseu”.
Divendres 23 de juny
20.30 h. Veredicte del concurs fotogràfic Arqueoastronomia a Vilalba dels Arcs. 21.30 h. Recreació i observació del fenomen astronòmic de la posta del sol al Turó del Calvari, coincidint amb el solstici d’estiu.