Aquest dimarts s’ha presentat en roda de premsa una de les novetats més importants de l’edició 2025 d’Unicorns Pride Ebre. El festival tindrà les seves jornades amb prop d’una quinzena d’activitats repartides en 10 dies i que comptaran amb la col·laboració dels Consells Comarcals del Baix Ebre, del Montsià, de la Terra Alta i de la Ribera d’Ebre, dels Ajuntaments de Roquetes, Tortosa, Xerta, Ulldecona, Alcanar, Amposta, Batea i Tivissa, de l’Ateneu Cooperatiu de les Terres de l’Ebre i de l’Escola de Famílies Vinciles d’Amposta.
L’Associació Cultural i LGBTIQ+ Okay Productions ha volgut respondre, així, a la petició popular que des del primer any fa el públic del festival en referència a la descentralització d’algunes activitats i a l’obertura de públics per fer accessible l’activisme a través de la cultura, l’esport i l’oci.
Per això fa més de quatre mesos que l’Associació treballen plegades amb la coordinació territorial del SAI de la Generalitat, els ajuntaments, els consells, les entitats i les tècniques municipals i comarcals dels SAI per generar un total de 15 activitats que transcorreran entre el 17 de maig i el 7 de juny a les Terres de l’Ebre.
Roger Font: “Unir esforços amb l’administració pública era un deure pendent per fer que el festival arribés a tots els racons possibles de les Terres de l’Ebre”
La roda de premsa ha tingut lloc al Pati dels Til·lers de Roquetes on s’ha donat a conèixer el programa, ja consultable a la web, on hi ha propostes de tota mena. Roger Font Montornés, president de l’Assoc. LGBTIQ+ Okay Productions, feia valdre el fet “d’unir esforços amb l’administració pública” durant aquesta edició perquè “era un deure pendent per fer que el festival arribés a tots els racons possibles de les Terres de l’Ebre i portés als pobles de territori propostes teatrals, tallers, trobades, cultura literària i referents. Això és una realitat que s’ha materialitzat gràcies a la predisposició i la voluntat política i tècnica coordinada pels nostres equips de l’associació.”
Les jornades s’obriran i es tancaran a Roquetes. El 17 de maig l’entitat i l’ajuntament organitzen de manera conjunta la inauguració amb ‘Unicorns Eurovision Party’, una festa de les 18.00 hores a les 01.00 hores al Casal de La Ravaleta, per commemorar el Dia Mundial Contra l’LGTBIfòbia, gaudir d’actuacions i shows en directe i per veure Eurovisió.
Ivan Garcia: “Ens omple d’orgull que la iniciativa naixi d’una entitat de Roquetes i que siguem el municipi pioner i capçalera que hagi despertat l’interès per continuar donant visibilitat a les personesLGTBIQ+ i els seus drets”
Ivan Garcia, alcalde de Roquetes, afirma que la ciutat “és la capital de l’orgull rural de Catalunya i la ciutat més orgullosa de les Terres de l’Ebre. Ens omple d’orgull que la iniciativa naixi d’una entitat de Roquetes i que siguem el municipi pioner i capçalera que hagi despertat l’interès per continuar donant visibilitat a les persones LGTBIQ+ i els seus drets”.
Cinta Garcia: “Agraïm a tots els municipis de les quatre comarques que donin cabuda a les activitats, tant infantils, com culturals i esportives”
L’Àrea d’Igualtat de Roquetes és la regidoria a través de la qual s’articulen tots els serveis tècnics i des d’on s’organitza, de manera conjunta amb Okay Produtions, el festival Unicorns Pride Ebre. I la regidora responsable de l’àrea, Cinta Garcia, ha manifestat la satisfacció pel fet que moltes poblacions d’arreu de les Terres de l’Ebre s’hagin sumat a l’Unicorns Pride. “Això fa que tota la feina que hem fet a Roquetes durant aquests quatre anys hagi valgut la pena. Agraïm a tots els municipis de les quatre comarques que donin cabuda a les activitats, tant infantils, com culturals i esportives. Som una ciutat orgullosa, i és important que el projecte pugui tenir una continuïtat arreu del territori”, ha manifestat.
Mercè Guirao Vilas: “Les jornades d’enguany són un pas necessari en la nostra lluita per la igualtat i la inclusió”
Les jornades d’enguany són possibles gràcies a la implicació de totes les entitats mencionades que han estat coordinades per l’entitat i per la coordinació territorial del SAI. Mercè Guirao Vilas, directora dels Serveis Territorials d’Igualtat i Feminisme a les Terres de l’Ebre, les definia com “un pas necessari en la nostra lluita per la igualtat i la inclusió. Estem molt orgulloses de veure com la col·laboració entre les institucions públiques i les entitats dona fruits en un programa tan divers i enriquidor per celebrar l’Orgull i fer visibles realitats i vivències. El nostre objectiu és continuar treballant per un futur on totes les persones, independentment de la seva identitat o orientació, puguin viure amb dignitat i respecte. Aquest festival és una mostra de la força de la nostra comunitat i del compromís col·lectiu per un món més just i igualitari”.
Previ a la roda de premsa s’ha servit vi i vermut per part d’un dels patrocinadors del festival, Equality Wines, una empresa ebrenca que distribueix una marca de vins que destina els beneficis a projectes socials entorn les dones.