La ministra de Transició Ecològica, Sara Aagesen, ha afirmat aquest dimarts que el govern espanyol aposta per “avaluar quins equips es poden reutilitzar i vendre” de les instal·lacions del projecte Castor un cop s’hagi desmantellat “per reduir les pèrdues del projecte”. És la primera vegada que des de l’executiu s’expressa públicament aquesta possibilitat. La ministra ha indicat que el desmantellament es farà en dues fases. La primera consistirà en el segellament i abandonament dels tretze pous d’emmagatzematge, i confia que s’acabi a finals d’aquest any. La segona serà el desmantellament de les infraestructures terrestres i marines, i és en aquest procés quan es vol reaprofitar i revendre el material. Aagesen ha explicat aquest dimarts al Senat el procés del desmantellament del magatzem de gas Castor arran d’una pregunta del senador d’ERC, Jordi Gaseni.
Segons la ministra, l’abril es concedirà l’autorització substantiva; el maig es traslladarà el jack up (una plataforma autoelevable) per a l’emplaçament i inici de les operacions de segellament i “finalment, a la fi de 2025, esperem concloure amb tot el segellament dels pous, que durarà entorn de 6 o 8 mesos d’execució”.
Amb la detallada explicació de la ministra, el Govern ha volgut resoldre qualsevol dubte sobre la determinació de tancar en el menor temps possible, i de la manera més segura, aquest magatzem submarí de gas que tantes preocupacions ha provocat a les nostres comarques i en el nord de la província de Castelló.
Aagesen ha apuntat que el desmantellament de Castor constarà de dues fases: una primera de segellament i abandó dels 13 pous d’emmagatzematge i una segona, que se centrarà en el desmantellament de les infraestructures terrestres i marines. “Estem en la primera fase, que en l’actualitat està en tramitació de la direcció general de política energètica i mines, amb l’actualització i revisió de tots els documents preceptius, en aquest cas, per a l’equip de segellament i l’equip conegut com jack up”, ha dit.
Així mateix, Aagesen ha assenyalat que, en paral·lel, “Enagás avança en la contractació de totes i cadascuna de les especialitzacions necessàries per a dur a terme aquest desmantellament”. La ministra ha apuntat que aquest cronograma “garanteix els requisits d’impacte ambiental” per a evitar qualsevol mena d’actuació durant el període crític per als ocells.
“Una vegada abandonats i segellats els pous es procedirà a la segona fase, el desmantellament de les infraestructures tan terrestres, com a marines”, segons ha explicat. En aquesta última fase, Aagesen ha apuntat que s’avaluarà quins equips poden ser reutilitzats i venuts per a optimitzar i reduir les pèrdues d’aquest projecte.
Jordi Gaseni demana a la ministra transparència sobre els costos del desmantellament del Castor i saber qui els assumirà
Per la seva banda, Gaseni ha criticat l’opacitat de l’Estat. El republicà ha afirmat que el Castor “exemplifica com el govern d’un Estat queda submís als interessos privats i decideix carregar al damunt de la ciutadania les pèrdues d’un negoci fallit, mentre les empreses responsables surten indemnes i amb les butxaques plenes”. En aquest sentit, ho ha qualificat de “capitalisme de llotja del Bernabeu i a cop de BOE, que no assumeix cap risc per als seus negocis, però sagna l’Estat quan li convé”.
El senador republicà també ha requerit a la ministra saber els costos exactes, qui els assumirà i perquè l’Estat continua fent-se càrrec d’un desastre provocat per una empresa privada. La ministra, però no ha donat resposta, com tampoc ho ha fet quan li ha preguntat sobre quan podran reclamar la restitució de les seves terres els afectats pel pas dels gasoductes.
Gaseni ha manifestat que “la transparència no és una opció, és una obligació”, i amb la manera que s’ha actuat, des d’un principi, amb el projecte Castor, es demostra que “les lleis s’ajusten, quan convé, als interessos del Florentino de torn, i, en canvi, l’interès general va cap a un altre lloc”.