Per Salvador Illa “la seguretat és una política molt rellevant”, si és així d’important que un dels seus primers anuncis en campanya electoral, l’aleshores candidat a la presidència de la Generalitat, va ser que nomenaria la Nuria Parlon com a consellera d’Interior, per l’excel·lent tasca que havia fet en matèria de seguretat ciutadana com a alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, i al major Trapero director general de la Policia.
Així de clar ho té el president Salvador Illa que, al Pla de govern d’aquesta legislatura, hi ha entre les seves principals prioritats ampliar la capacitat operativa dels cossos de seguretat i emergències per assolir la xifra de 25.000 Mossos d’Esquadra el 2030, 3.300 bombers el 2028 i 900 agents rurals el 2030.
Unes accions que arribaran a les Terres de l’Ebre donat que tenim molt territori amb nuclis de població mitjans i petits, alguns d’ells molt distants i allunyats dels principals de les principals ciutats, i per tant de qualsevol servei bàsic (estem parlant de desplaçaments amb vehicle per accedir al servei bàsic de 30 a 45 minuts).
Aquí tenim unes necessitats derivades de la nostra geografia, el nostre entorn rural i les dinàmiques específiques de seguretat que s’hi donen. Això fa que el paper dels Mossos d’Esquadra sigui crucial per garantir no només la seguretat ciutadana, sinó també el bon funcionament del trànsit i donar una resposta efectiva a les emergències. Actualment tenim 3 àrees bàsiques policials: Baix Ebre, Montsià i Terra Alta i 2 comissaries de districte: Ametlla de Mar i Mora d’Ebre.
En aquest context, des del Departament d’Interior ja s’han aprovat una sèrie de mesures importants per millorar aquesta situació. El 2024 es van assignar 3 nous sergents de manera temporal a la Regió Policial de Terres de l’Ebre. A més amb la darrera promoció interna, es van incorporar 11 sergents més i 6 sotsinspectors també de manera temporal. Aquest reforç de comandaments intermedis és essencial per millorar la coordinació entre els equips i garantir una resposta més efectiva davant qualsevol incidència.
Pel que fa als efectius generals ja s’han fet passos significatius: S’ha resolt parcialment el concurs oposició per incorporar 15 nous agents i un caporal al territori, amb la finalitat d’alleugerir la càrrega de treball als agents actuals, tot i que encara queda molt camí per recórrer per assolir una plantilla òptima.
Un altre aspecte a destacar és el parc mòbil. Sabem que els vehicles són una eina de treball fonamental per a la tasca policial i per aquest motiu s’ha afegit 12 vehicles camuflats i 7 nous vehicles patrulla.
També s’està valorant la situació de l’especialitat d’investigació al Territori sobre la base del nou Decret 57/2023, de reestructuració de la Direcció General de la Policia i els canvis que comporta.
També al llarg del 2025 s’incorporaran 20 nous vehicles patrulla i s’adquirirà 40 motocicletes per substituir aquells que ja no són aptes per al servei, així mateix s’ha dotat de noves furgonetes a l’ARRO durant el 2024 i la renovació continuarà durant el 2025.
És evident que aquestes millores requereixen recursos i aquests recursos impliquen inversions econòmiques. Com a societat, hem de reconèixer que la seguretat no és només un dret fonamental, sinó també una qüestió cabdal que exigeix un compromís pressupostari ferm. Cada euro invertit a reforçar el cos dels Mossos d’Esquadra és una inversió en la tranquil·litat i benestar de totes les persones que vivíem i treballem a les Terres de l’Ebre.
Acabo amb un sincer agraïment als Mossos d’esquadra de les Terres de l’Ebre que cada dia demostren el seu compromís i professionalitat, fins i tot en condicions difícils. És la nostra responsabilitat donar-los el suport que necessiten per dur a terme la seva tasca en les millors condicions possibles.
Lídia Ferré Ferré
Diputada PSC al Parlament de Catalunya