Per si algú dels que aneu llegint estos articles d’opinió mensuals no ho ha associat, no ho recorda, o s’ha incorporat tard, cada mes desenvolupo un dels conceptes que formen el decàleg de Les Moles per parlar de coses que me preocupen, m’encisen, m’atabalen, m’agraden, o que, per alguna raó, crec que són dignes de parlar-ne. El decàleg, format per dotze paraules, està escrit a una de les parets de l’espai I+D del restaurant, i és la nostra guia.
Jo no vull que Les Moles sigue, o no només, un restaurant que es dedica a fer plats exquisits per reconfortar paladars. Vull que la gent que ve a Les Moles menge conceptes, idees, filosofia. Natros, la nostra filosofia la tenim molt clara. De vegades és una mica radical, però tot el que passa a Les Moles va més enllà del gust del que els nostres comensals es posen a la boca. El nostre discurs, la nostra manera de fer, el nostre dia a dia a la cuina i fora de la cuina, als jardins, a l’hort, a la panaderia, collint olives, mirant la pedrera… tot això forma part del nostre discurs, que és el que arrodoneix la nostra cuina, allò que mengeu mentre sou a Les Moles.
Les Terres de l’Ebre són passió en estat pur
Tota esta explicació la faig, més que res, perquè la paraula que he triat per a l’article d’avui és passió. I, sense esta explicació, molta gent podria pensar-se que vull parlar-vos de La Passió d’Ulldecona. Tot i que en vaig formar part durant molts anys i, valgue la redundància, va ser una de les meues grans passions, avui parlo de la passió que sento per allò que faig, la passió en què ho visc tot.
Soc una persona extremadament passional, per a lo bo i per a lo no tan bo. I així ho visc també a la faena, al restaurant. Les Moles és un restaurant absolutament apassionat. Però val a dir que no ho és només per la meua passió. Ho és també per la de Carmen, la de Pau i la de Roger. La passió de tota la gent que hi treballa, que hi està relacionada. I aquí és on vull anar a parar. A la passió de tots els productors de proximitat que cuiden i mimen, en passió, els productes que a natros tan feliços mos fan i que són un puntal dins de la nostra filosofia, de la nostra faena.
Les Terres de l’Ebre són passió en estat pur. Els productors d’arròs, els vinaters, la gent que fa oli OOVE, els que ens porten la millor tonyina, els caçadors, els criadors d’ànecs del Delta i un llarg etcètera, tots, absolutament tots, ho fan per passió. Sense la seua passió, res del que coneixem avui aquí al nostre territori seria possible. Ja ho hem parlat altres vegades. Res és fàcil, aquí on vivim. Ni ho és, ni mos ho posen fàcil. Penseu en quants projectes hi ha al vostre voltant sostinguts per la passió. Pareix que som natros, ara, els que fem petits miracles…
_______
raïls, rebel·lia, singularitat, solidaritat, sostenibilitat, tècnica, creativitat, diversió, investigació, passió, perseverança, proximitat