L’exposició itinerant ‘Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya’ és presenta aquest mes de setembre a la Terra Alta, concretament al Centre de Visitants del Parc Natural dels Ports a Prat de Comte. El Doctor en antropologia social, Departament d’Antropologia Social de la Universitat de Barcelona, i comissari de l’exposició, Ferran Estrada i Bonell, en farà la presentació el 26 de setembre, a les 19 hores, en un acte obert a tothom.
A més, divendres 27, també al Centre de Visitants del Parc a Prat de Comte, tindrà lloc la Jornada tècnica PATT Iniciatives per a la conservació del patrimoni arquitectònic rural amb una visita guiada al recentment rehabilitat Mas de Burot a Horta de Sant Joan.
En el primer bloc de xerrades, remarquem la participació de Ferran Estrada, comissari de l’exposició Construint el territori, d’Oriol Granyer del Consorci de les Gavarres i de Montserrat Solà del Parc Natural de Montsant. En el segon bloc ens centrarem en el Parc Natural dels Ports i l’estudi de les tipologies, materials i elements constructius, s’explicarà la creació de la Xarxa de coneixement científic entorn l’arquitectura tradicional i el patrimoni immaterial La jornada és gratuïta però cal inscripció prèvia (Trucar al 977 50 40 12).
Aquesta mostra tracta l’arquitectura tradicional com a element clau en la configuració del paisatge arreu de Catalunya. Analitza la interacció dels éssers humans i l’entorn en contextos tan diversos com l’alta muntanya, la costa, les terres de secà, l’horta i les planes de regadiu, abordant la complementarietat entre les dimensions d’espais viscuts, simbòlics i productius dels diferents elements de l’arquitectura tradicional que en condicionen les formes, les tècniques i els materials utilitzats en la construcció i l’ornamentació, en relació o no amb els recursos presents en el territori i amb els coneixements tècnics dels especialistes.
També planteja elements sobre l’estat actual d’aquest tipus de construccions tradicionals, tot reflexionant sobre el seu futur a partir de l’actualització dels seus usos i funcions. Inclou unes imatges cedides pel Parc Natural dels Ports que mostren la riquesa de la seva arquitectura popular, testimoni dels usos i aprofitaments d’aquestes muntanyes al llarg dels segles.
Aquesta exposició ha estat impulsada i concebuda per les entitats de la Xarxa de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial; coordinada per l’Institut Ramon Muntaner (IRMU); comissariada per Fabien Van Geert, doctor en museologia, i Ferran Estrada, doctor en antropologia social, ambdós adscrits a la Universitat de Barcelona; i produïda pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Redacció: P.P.