L’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE) gestionarà el trasllat de quatre esturions europeus procedents de Burdeus, (França), juntament amb l’Associació de conservació francesa MIGADO i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).
El viatge tindrà lloc el dimarts 5 de març des del centre de conservació de St Seurin–sur l’Isle fins a Sant Carles de la Ràpita, on s’ha preparat unes instal·lacions perquè els peixos puguin ser estudiats en la seva aclimatació i adaptabilitat, per part de tècnic dels tècnics de l’IRTA. Aquesta acció arriba després de molts processos burocràtics i una logística complexa, i es durà a terme en el marc del projecte MigratoEbre.
Un dels reptes de la reintroducció de l’esturió és el seu trasllat fins a la Ràpita, i per aquesta fita, s’ha organitzat una infraestructura sense precedents. Els quatre exemplars són mascles, d’uns 2m de longitud aproximadament, i pel seu viatge s’ha organitzat un camió aclimatat a -2 ºC, amb dos tancs de 2,5m de diàmetre amb una capacitat de 3.000l. d’aigua. Els esturions aniran acompanyats per uns tècnics que supervisaran en tot moment el nivell de salinitat, d’oxigenació de l’aigua i de l’espai, per a què els peixos no pateixin cap mena d’estrès.
El viatge de 700km. es calcula que es farà en 11 hores, i acabarà a les instal·lacions de Sant Carles de la Ràpita, on l’IRTA ha disposat de tancs d’aigua de 62 m3 d’aigua, on romandran 30 dies abans de la seva exposició pública. Els exemplars hauran d’estar aïllats per estudiar els seus hàbits alimentaris i comprovar les seves condicions d’adaptabilitat, ja que la salinitat de l’aigua evolucionarà del 20% al 35%, en 15 dies. Aquesta serà la primera fase del projecte MigratoEbre per obtenir dades i esbrinar si l’esturió europeu pot tornar al riu Ebre, quatre dècades després. Un cop obtinguda la informació, els exemplars tornaran al centre de MIGADO a França, on van ser criats en captivitat.
Cal destacar, que tot aquest procés, delicat i complex alhora, es difondrà per les xarxes socials de l’IDECE. El tècnics durant el trajecte faran una cobertura informativa, on es podrà fer un seguiment del seu trasllat amb fotos i vídeos. A més a més, quan els esturions ja estiguin instal·lats a la Ràpita, una càmera retransmetrà en directe l’interior de l’espai on es troben els tancs d’aigua. Tothom qui vulgui podrà veure des de casa el tractament als esturions en temps real. En una altra fase, es faran visites guiades amb l’objectiu que els ebrencs es tornin a familiaritzar amb aquesta espècie.
Aquesta iniciativa de l’IDECE contribueix a la implementació del Pla d’Acció Nacional per a l’Esturió a Europa, establert per al període 2017-2026, vinculat a la declaració d’intencions entre el Ministeri de Transició Ecològica i Solidària de la República Francesa i del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació d’Espanya, per a la conservació i reintroducció de l’esturió europeu.
L’IDECE ha treballat en els últims quatre anys en el projecte Life MigratoEbre, que té com a objectiu recuperar en el tram final del riu Ebre, poblacions sanes i viables de quatre espècies de peixos migradors amenaçats, com són l’anguila, la saboga, la llamprea i l’esturió europeu.
D’aquest manera, MigratoEbre vol contribuir a la diversitat ambiental del territori i reforçar el símbol d’identitat que sempre ha caracteritzat el riu, amb espècies emblemàtiques i valuoses com l’esturió, que fa quatre dècades poblava les aigües ebrenques.