La seu de l’empresa Mel Muria va acollir dimecres al vespre l’acte d’inauguració de les reformes de la botiga, d’una nova màquina de vending de mel, de l’exposició “El fumador, eina de maneig de les abelles” i del nou mural sobre apicultura ubicat a l’aula didàctica. L’encarregat de presidir aquesta inauguració va ser el Sr. Antonio Gómez Pajuelo, un referent mundial al món de l’apicultura i que també és el comissari de l’exposició sobre els fumadors.
Rafel Muria, president de Mel Muria, va destacar que “totes les millores que posem en marxa avui –la reforma de la botiga i l’aula apícola, la màquina de vending de mel i l’exposició- són una mostra més del nostre afany d’innovació, superació i creixement de l’empresa”. Muria va fer referència i agraïr “el treball incansable de tot l’equip Muria que fa possible el dinamisme de l’empresa”.
Per la seva part, Antonio Gómez Pajuelo va explicar l’exposició, destacant “el recorregut històric i visual que aporta amb les mostres dels diferents fumadors utilitzats pels apicultors al llarg dels temps”. Segons Gomez Pajuelo, “l’exposició ajuda a entendre perquè aquesta eina és fonamental pel treball amb les abelles”.
Al final de l’acte d’inauguració, el xef d’artMuria, Rafel Muria Franch, va fer un show cooking sobre cuina i mel. L’acte també va comptar amb l’actuació musical de la cantant perellonenca Andrea Martí i el pianista Miquel Esquinas, i també va servir per donar a conèixer la imatge de ‘La Paquita’, una nova gamma de mels que aviat arribarà als mercats, i que és un homenatge de l’empresa Mel Muria a qui durant molts anys ha estat aportant el seu talent i dedicació per l’apicultura.
Reforma de la botiga i nova màquina de vending de mel
Les reformes realitzades a la botiga de Mel Muria han consistit bàsicament en la seva adequació i modernització, posant a l’abast dels clients tot el ventall de productes relacionats amb la mel que elabora Mel Muria.
En aquest sentit, una de les novetats de la botiga és la nova màquina de vending que permet que, per primera vegada a El Perelló, poble de la mel, es pugui comprar mel i derivats les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any.
Nou mural per l’aula apícola
L’aula apícola és un espai de Muria Centre d’Interpretació Apícola on, al llarg de l’any, nombrosos alumnes d’arreu del país desenvolupen diferents tallers relacionats amb el món de la mel.
El nou mural, anomenat “La primavera i l’apicultura”, és obra Miguel Bustos (La Sénia, 1984) dissenyador gràfic de formació i il·lustrador. Ha publicat, entre altres, “El Senyor Romaní” (EDT, 2013), “Catalunya Triomfant” (Roca editorial, 2016), “Mogollón” (Mosquito Books, 2017). Treballa al taller de gravat i serigrafia de l’escola Eina (Barcelona).
Segons Bustos, “aquest mural mostra una escena del món de l’apicultura: apicultors treballant en un entorn natural, amb una imatge divertida i atractiva als ulls dels xiquets i xiquetes”.
Exposició “El fumador, eina de maneig de les abelles”
La humanitat va aprendre molt aviat a treballar amb fum les abelles. Els caçadors de mel de la prehistòria usaven el fum per treure la mel dels eixams silvestres.
Quan va aparèixer l’apicultura, l’art de posar a les abelles en un rusc i manejar-les, el fumador va ser l’eina que van utilitzar els apicultors per ajudar-se a amansir les abelles.
Les abelles són animals de climes temperat, que han evolucionat juntament amb els seus hàbitats, els boscos, i han après a defensar-se dels seus perills, entre altres, els incendis forestals. Quan les abelles detecten olor a fum, el seu instint de supervivència porta a moltes de la colònia a succionar tota la mel que poden transportar, per salvar aquestes reserves amb què sobreviure quan s’apagui l’incendi. Aquestes abelles plenes de mel perden gran part de la seva agressivitat, ja que passen a ser part de les reserves de la colònia. En aquest context apareixen els fumadors, que han tingut diferents formats al llarg de la història de l’apicultura.
L’exposició “El fumador, eina de maneig de les abelles”, ubicada a Muria Centre d’Interpretació Apícola, recull diferents mostres de fumadors i la seva utilització durant la història de l’apicultura. Així es poden contemplar des de fumadors de fang, de ferro, de cinc… a altres que, amb les noves aportacions tècniques, incorporen un ventilador que funciona amb piles.
L’exposició també mostra, en format vídeo, l’ús dels fumadors que fan els apicultors actualment.
Sobre Mel Muria
La família Muria, apicultors des de 1810, ha unit el saber fer dels seus avantpassats, la qualitat agroambiental de les muntanyes mediterranies i la tecnologia més avançada per crear una gamma de productes apícoles d’altíssima qualitat.
Muria també ha sabut projectar de manera internacional els seus productes amb artMuria: quatre varietats de mel de luxe (romaní, taronger, alta muntanya i bosc) d’excel·lent qualitat, que tripliquen els nivells de pol·len, comercialitzades en diversos formats i amb presentacions de luxe.
Una de les creacions més recents d’artMuria és la seva col·lecció Luxury Innova, quatre varietats de mel de taronger amb sabors de safrà, tòfona blanca, tòfona negra i or, que mariden amb tot tipus d’aliments.