Cultura gairebé artesanal. El Patronat Pro Batea, entitat sense ànim de lucre nascuda l’any 1986 per preservar la història i herència tant patrimonial com sentimental de la Terra Alta, ha forjat empaties i sinergies amb diferents institucions per preservar la memòria col·lectiva. I gràcies a l’esforç i resolució dels seus 220 socis, manté el múscul suficient per a continuar deixant empremta escrita. Aquest divendres presenta un nou llibre, ‘Operazione Tortosa. Per la Terra Alta i el Baix Ebre amb el Corpo di Truppe Volontarie (CTV). Abril de 1938’, escrit per Francisco Cabrera Castillo. “És la reproducció del Diari d’Operacions del cos italià de voluntaris al servei de Franco entre l’última fase del trencament del front de l’Aragó fins a l’arribada a Tortosa, entre el març i l’abril del 1938”, explica a ebredigital.cat el secretari del patronat, Pere Rams. “L’interessant és que recull documents inèdits que l’autor ha aconseguit gràcies a la seva recerca a arxius italians. També s’hi troba informació de contrast provinent de l’exèrcit republicà, tot i que aquest punt de vista ja ha estat molt tractat”, afegia.
El llibre forma part de la col·lecció de Dossier d’Història Terraltenca que l’entitat publica “quan tenim diners. Depèn molt del finançament que podem obtenir. Aquest número, per exemple, compta amb una ajuda de l’Arxiu Comarcal de la Terra Alta, al qual li hem d’agrair sempre la seva predisposició a ajudar-nos. Però al final pràcticament tot surt gràcies a fons propis. Per això, a l’hora d’editar un llibre com aquest ens ho hem de prendre en calma”. La clau està “a seleccionar bé la temàtica”, perquè els costos són de traca. I més a partir de la voluntat de canviar de disseny a partir del número 19, “davant la queixa d’alguns dels lectors perquè la lletra era molt petita. Ho fèiem per ajustar paper. Al final vam ampliar el format, i si bé en aquest número hi ha mapes en color, la veritat és que la sort que tenim és que la gran majoria de documents històrics estan en blanc i negre”, etziba amb ironia.
Tanmateix, hi ha moments en què paga la pena arriscar. “L’any 2008 vam fer un dossier en el qual es recollia tot el paper moneda editat durant la Guerra Civil pels ajuntaments de la comarca. Hi havia pràcticament el 90% dels que es van fer. El vam fer a color i ens va costar molts diners, però el vam esgotar. Ara volem fer-ne una reedició ampliada perquè hem anat aconseguint documentació que ens havia faltat en el primer número. Des de correspondència d’entrada i sortida entre l’ajuntament de Gandesa i la impremta fins a tots aquells arxius que no van ser cremats durant la guerra i que es troben a l’Arxiu Comarcal. Disposem de vals que emetien els sindicats i documentació inèdita com paper moneda fet a mà. No era bescanviable per diners, sinó per exemple per a dues ampolles de vi. Llavors qui el rebia anava a la cooperativa i finalment passaven el val a l’ajuntament. La idea era treure’l enguany, però al final haurem d’esperar per a fer-ho el 2024 a tot color”.
Els dossiers no és l’única publicació del patronat. “També tenim el ‘Jorn nou’, que és una revista quadrimestral de caràcter cultural hereva de La Vila Closa que va publicar durant 30 anys mossèn Josep Alenyà, canonge arxiver del Bisbat de Tortosa. Després de 6 volums i gairebé 140 butlletins publicats, el 2016 va dir prou. I ho vam agafar gent nova”. Tant els dossiers com la revista és gratuïta per a uns socis que paguen “una quota anual de 25 euros”. Tot i la feinada que comporta, Rams admet que “sarna con gusto no pica, com diuen. La junta la formem cinc persones i estem oberts sempre a col·laboracions de gent jove i tota mena de temàtica, excepte política. Hi entra de tot, des d’arqueologia a natura o paisatge. Però cal tenir en compte una cosa. Hem de donar les gràcies a l’Arxiu Comarcal pel seu suport, perquè és una feina que cal fer valdre. I també la de l’Institut Ramon Muntaner. Dona gust tenir una entitat del seu prestigi a Móra la Nova. Som uns privilegiats -assegura Rams- perquè agafem un cotxe i podem anar a consultar-hi. I a més, ens va tenir en compte per l’encesa de talaies i talaiots que organitza. Vam ser l’única entitat que hi vam participar de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre organitzant una xocolatada, un berenar i visites al castell. Si la iniciativa hagués sortit des de Barcelona, ningú s’hauria recordat de nosaltres”.