Aquest matí, Josep M. Cruset, president del Port de Tarragona, ha inaugurat l’exposició ‘L’art de la supervivència’ d’Eustaqui Vallès, amb una glossa de la seva  obra i amb l’honor que és per al Port de Tarragona acollir aquesta emblemàtica  mostra d’un artista molt vinculat a la història de Tarragona i a la seva divulgació.  Montse Adan, directora de Port i Ciutat del Port de Tarragona, ha donat la  benvinguda als assistents i, seguidament, el director del Museu Diocesà de  Tarragona, Andreu Muñoz, ha ressenyat la seva fructífera obra que abasta  l’escultura, la reproducció i la restauració. També ha intervingut la comissària de la  mostra, Eva Vallès, que ha explicat l’itinerari expositiu i, en darrer lloc, el fotògraf  del projecte, Carles Esporrin, qui ha expressat el seu agraïment a l’artista i ha  explicat l’origen i la gestació de l’exposició.  

El Tinglado 2, la seu de la mostra, que ha acollit més de dues-centes persones,  entre professionals, amics, seguidors i deixebles de l’artista tarragoní i tot l’acte ha  estat marcat amb una gran emoció que ha fet que cada intervenció fos llargament  aplaudida. 

Un artista tarragoní d’altre temps: escultor, reproductor i restaurador 

Eustaqui Vallès és un dels últims artesans avui dia. Escultor, reproductor i  restaurador, va néixer a la Part Alta de Tarragona, el 23 de setembre de 1937, on  hi ha el seu taller, un espai on el temps s’ha aturat, i on treballa l’ofici des de fa més  de 60 anys fidel a les tècniques artesanals de tota la vida.  

L’artista tarragoní inicia la seva formació a l’Escola d’Art en l’especialitat d’escultura.  Pel seu ampli coneixement s’incorpora com a restaurador al Museu Nacional  Arqueològic de Tarragona. El seu talent polifacètic li permet també encapçalar, de  la mà del reduït equip del Museu, nombroses excavacions a tota la província de  Tarragona.  

Després d’una llarga trajectòria al Museu Arqueològic, alhora que treballa en  projectes com la recuperació de la col·lecció Moles o la configuració i estudi de la  gran col·lecció de ceràmica popular d’arreu de Catalunya, Vallès emprèn un nou  repte professional amb la creació del Centre de Conservació i Restauració de  l’Arquebisbat de Tarragona.

També realitza la restauració del Retaule de la Catedral de Tarragona, i anys  després, de la seva façana. L’ermita de Sant Magí del Portal del Carro i tots els  seus vaixells exvots, nombrosos Misteris de Setmana Santa de Reus i Tarragona,  i una extensa llista de retaules, imatges, pintures i creus processionals recuperen  els colors, les formes i la bellesa originals al seu taller. 

Artesà polièdric 

La tècnica, la paciència, el talent, la passió i la dedicació descriuen la manera  d’entendre una forma de treballar que vas més enllà d’un ofici artesanal. Els anys  de dedicació absoluta al seu art alimenten l’experiència indiscutible que atorga el  pas del temps i la saviesa impagable d’una persona humil i senzilla.  

‘L’art de la supervivència’ retrata, des d’un punt de vista molt personal, la manera  de fer i entendre l’art d’Eustaqui Vallès. La vida s’accelera amb el pas dels anys i el  temps corre cada cop més efímer. Les formes de treball antigues semblen  condemnades a l’extinció arrossegades pel progrés i la producció en sèrie. Només  els últims clàssics resisteixen el pas del temps mentre vetllen per la supervivència  d’una forma de treballar l’art amb data de caducitat. 

La mostra compta amb col·laboracions del món cultural i social del Camp de Tarragona com l’Associació de l’ermita de la Mare de Déu de la Riera, el Col·legi  d’Enginyers la Confraria del Nostre Pare Jesús del Calvari de Reus, el Museu  Diocesà de Tarragona, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona i la Reial  Germandat de Jesús de Natzarè de Tarragona.  

L’exposició romandrà oberta fins al 13 de novembre de 2022. L’horari expositiu de  tots els recintes és de les 10 a les 13 h i de 17 a 20 h de dimarts a dissabtes. Els  diumenges i festius l’horari és d’11 a 14 hores.

Autor: