La Comunitat de Regants del canal Aldea-Camarles ha començat a reunir propietaris i pagesos amb l’objectiu de reactivar este regadiu que actualment compta amb una concessió de 1.200 litres per segon i que va quedar aturat l’any 2011 amb l’arribada de la crisi econòmica. El regadiu Aldea-Camarles afecta una superfície de 6.687 hectàrees de terrenys de secà en una àrea que inclou la zona interior de la N-340 als termes municipals de Tortosa –Campreó, l’Aldea, Camarles, l’Ampolla i el Perelló.

El desenvolupament d’este regadiu va rebre un fort impuls durant la primera dècada de segle i compta amb estudis de sol, declaració d’impacte ambiental i projecte constructiu ja redactat i xifrat amb 102 milions d’euros. És més, el govern de la Generalitat va aprovar per Acord de Govern a finals del 2010 l’adjudicació de la primera fase del projecte, per 17 milions d’euros, i que corresponia a les obres de la captació i impulsió a la primera bassa de regulació que havia de portar l’aigua a la primera fase del regadiu.

L’arribada de la crisi econòmica “i la manca de voluntat política” ho va aturar tot, explica Joaquim Vilagrassa, president de la Comunitat de Regants. Durant els darrers 10 anys malgrat la insistència de la Comunitat de Regants, el projecte ha estat totalment paral·litzat. Ara però, el regants han trobat una altra predisposició per part de la Delegació Territorial del Govern i el departament d’Acció Climàtica que els ha animat a tornar a polsar la demanda dels pagesos i, en cas que la hi haja reactivar el regadiu. “Sembla que ara hi ha la voluntat política de tirar-ho endavant i és el moment d’aprofitar-ho”, insisteix Vilagrassa.

Les reunions han començat a celebrar-se ja a l’Aldea, però en les pròximes setmanes se’n faran a Camarles, Deltebre, l’Ampolla, el Perelló i també a la cooperativa Soldebre. “Volem veure l’interès que hi ha per part dels pagesos, malgrat la decepció que, ens vam endur al 2011 quan ja estava tot fet, va ser molt important”, explica Vilagrassa. Amb tot, des de la Comunitat de Regants insisteixen que “els pagesos del Baix Ebre no poden renunciar a l’aigua de reg. Ja sabem el que representa el regadiu, ho hem vist amb els canals de la dreta i l’esquerra de l’Ebre: el regadiu és prosperitat, és augmentar la producció, augmentar la qualitat i donar vida a estes muntanyes que la majoria estan perdudes i abandonades”. Vilagrassa demana també la implicació dels ajuntaments implicats per a poder avançar en este projecte.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.