Ja fa uns anys, millor dit …, ja fa més d’una dècada, que en parlem de les energies renovables.

És fantàstic!!! Estem en un moment de transició energètica, a Europa, Espanya i també Catalunya. Des d’Europa ens marquen unes fites, uns objectius molt clars a l’horitzó de l’any 2030.

  • Que el 32% del consum brut d’energia final sigui renovable.
  • Una millora de l’eficiència energètica del 32,5%.
  • Reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle un 40% amb relació a les emissions de l´any 1990.

I a més… Catalunya es marca com a objectiu principal, assolir un model energètic basat 100% en les energies renovables per al 2050.!!!

Magnífic….!!! És una aposta que segurament gran part de la població Catalana aprovem de bon grat. Qui és l’insensat que no apostaria per un model energètic innovador, renovable, net, eficient, sostenible i competitiu…!!!

El Sol, el vent … En tenim de sobres a aquest País, i l’hem d’aprofitar. Si amigues i amics… Tots estem molt a favor del canvi, i hem de contribuir amb el possible que així sigui.

Però, on està el límit??? La comarca de la Terra Alta, amb menys de 12.000 habitants -enfront dels 7 milions i mig que hi ha a Catalunya- (0,15% de la població Catalana) i una extensió de 700 km², suporta el 25% de l’energia eòlica que es genera a tota Catalunya!!!

La nova Llei de transició Energètica de Catalunya, ens parla d’un model DESCENTRALITZAT, DISTRIBUÏT, PARTICIPATIU, DEMOCRÀTIC, I SOCIALMENT INCLUSIU!!!!
Ara és quan se’m comença a calenta les galtes, i haig de contar fins a 10… Per ser, i escriure educadament…

148 aerogeneradors i 96 més en tràmit, alts com les Torres de la Sagrada Família i amb unes aspes, que farien cagar de por al mateix Quijote i Sancho Panza…!!!, i amb una pluja de promotors, que cada dia passegen pels carrers de la comarca, prometen a propietaris de finques la salvació…!!!, interessats a instal·lar-ne molts més.

Pot ser que tinguem el millor vent de Catalunya???, que tinguem la millor terra per fer abocadors???, el millor Sol per les noves centrals solars???….com podem tenir tanta sort???

O pot ser que el sòl a les nostres comarques és econòmic, la classe política del territori no crea resistència, el ciutadà està poc informat, l’evacuació de l’energia es barata…, i al promotor li surt més a compte???

Hi ha altres maneres de fer??? I tant que sí!!!, però cal crear aquest debat, i fixar-nos amb altres models energètics, instal·lats ja fa dècades a altres països Europeus, on l’apoderament del ciutadà, inclús com a agent productor, consumidor i gestor d’un model energètic, ha fet més DESCENTRALITZAT, DISTRIBUÏT, PARTICIPATIU, DEMOCRÀTIC I SOCIALMENT INCLUSIU!!!

Ja fa temps ha començat l’apertura d’escacs … EL GAMBITO DE DAMA … Depén de tots nosaltres, ebrenques i ebrencs, que no ens facin un “JAQUE MATE” aviat, amb poques jugades…

Podem guanyar la partida???

Autor: