La VII edició de les Jornades Gastronòmiques de la Galera de les Terres de l’Ebre arrenca aquest divendres a una cinquantena de restaurants d’Alcanar, L’Ametlla de Mar, L’Ampolla i Sant Carles de la Ràpita. Els quatre municipis mariners s’uneixen per setè any consecutiu per oferir menús gastronòmics on la galera és la protagonista. I un any més, els vins de la Denominació d’Origen Terra Alta seran els encarregats de maridar aquestes propostes gastronòmiques.

Fins a l’1 de març, es podran tastar plats com ara arròs amb galeres, calamars i carxofes; suquet de galeres amb mongetes; o galeres a la planxa amb flor de sal i oli d’oliva verge. Sempre maridats amb la garnatxa blanca de la DO Terra Alta. La galera és un producte local i de qualitat típic de l’Ebre, un crustaci font de proteïnes, vitamines i minerals que, a diferència d’altres crustacis, és baix en calories i de fàcil digestió.

Una altra de les propostes gastronòmiques és la que ofereixen les Jornades de la Tòfona de Morella-Els Ports, que enguany arriben ja a la seva XVII edició. Des del passat 31 de gener i fins al 15 de març, Morella organitza aquestes tradicionals jornades on els assistents poden gaudir dels menús elaborats a base de tòfona als principals restaurants de la capital dels Ports i poblacions properes, i maridar-los amb els vins de la DO Terra Alta, que un any més se suma a aquesta proposta gastronòmica de proximitat.

Un dels principals atractius d’aquestes jornades són els showcooking que s’organitzen en alguns dels restaurants que hi participen. Els assistents poden veure en directe com s’elaboren els plats, així com degustar el producte, tot maridant-lo amb els vins dels cellers teraltins.

El primer d’aquests tallers en format showcooking es fa aquest divendres, 7 de febrer, al restaurant Mesón el Pastor de Morella amb els vins de Sant Josep Vins. La propera cita per gaudir de la tòfona i els vins de la DO Terra Alta serà divendres 28 de febrer a La Taverna del Forn (Vilafranca del Cid) i amb els vins del Celler Cooperatiu de Gandesa. I, per últim, ja al mes de març, cita doble amb els vins del Celler Batea: divendres 13 a El Faixero (Cinctorres) i Pizzeria Lola, a Morella.

Les Jornades Gastronòmiques de la Tòfona de Morella són tot un referent del turisme gastronòmic, ja que posen en valor la cuina típica de la zona i mostren la qualitat dels seus productes, i molt especialment de la tòfona, un producte que, gràcies a la seva exclusivitat, és reconegut popularment com “el diamant negre”.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.