S’apropen dies en què gastem més diners de l’habitual, cal que hi posem seny i que prenguem consciència per un consum més responsable, tant si disposem de molts com de pocs diners, comprar amb sentit crític també ajuda a ser decisius en la lluita contra el capitalisme, així que ens fa una mica més lliures.

Les menjades familiars, amb els amics, d’empresa, els regals i les festes són els causants d’aquestes despeses exagerades. Com podem fer un consum responsable?

Apostem pel comerç de proximitat, per les cooperatives i pel comerç just. Regalem vida sana, a les Terres de l’Ebre recentment ha nascut L’Enllaç de l’Ebre, la primera cooperativa agroecològica integral sense ànim de lucre. Fer-se’n soci o regalar la quota per fer-se’n pot ser un bon regal, informeu-vos a @Som_Ebre. Els regals poden ser de moltes maneres i, actualment, hi ha projectes que necessiten d’un microfinançament , per exemple projectes socials i col·lectius; podeu regalar un donatiu a Open Arms, o una aportació a @Lluita_Continua, que treballen contra la impunitat i l’auge de l’extrema dreta a les institucions i al carrer; per posar més exemples podeu regalar la subscripció a la publicació La Directa, que fan periodisme cooperatiu per a la transformació social o, si són menuts, a Cavall Fort, Sàpiens Petit… Sentit Crític, una altra publicació, en aquest cas només digital, han engegat un projecte per fiscalitzar l’acció policial i els abusos de poder durant les protestes contra la sentència del procès. A Crític tenen clar que el periodisme no pot dependre dels grans poders econòmics o polítics, ni de grans anunciants o subvencions, així que una subscripció també és un bon regal.

Regalem també cultura: ara, podem regalar art solidari, a Tortosa hi ha el Mercat de l’Art Solidari, hi participen molts artistes, les obres són de qualitat i podeu trobar-ne de preus assequibles i altres de no tant. El 20% dels beneficis es destinaran a les ONGs Atzavara-arrels, Creu Roja Tortosa i Lliga contra el Càncer. Ho organitza el Col·lectiu Lo Taller. Regalem llibres, música, entrades a concerts, recitals, teatre tant a grans com a menuts i , ja que surten les criatures, les més il·lusionades i les que ens il·lusionen, evitem els joguets sexistes i discriminatoris. Només ens cal entrar en una botiga de joguets per veure el predomini del blau i del rosa, defugim-los! Podem prioritzar jocs cooperatius i didàctics, a poder ser en català (demano molt) i sobretot, no confonguem els cadells amb joguets, els animals impliquen una gran responsabilitat.

I per embolicar podem usar paper de diari, si és que en tenim. Aquí hi ha algunes idees, regaleu el que vulgueu, evidentment, però penseu-hi, ser crítics amb el consum també ens farà una miqueta mica més lliures.

Filòloga.