El Patronat de la Passió de Vilalba dels Arcs prepara la 24a edició de la Passió posant l’accent en els més necessitats i l’acció social. El cartell 2019 és una instantània de l’escena del Calvari, amb Jesús mort i sent retirat de la creu. Amb aquesta imatge es vol plasmar la màxima que l’acompanya: indigneu-vos i comprometeu-vos. Jesús ho va fer, es va indignar contra els estaments polítics i religiosos, contra el menyspreu als més desafavorits i tantes altres coses que avui, 2000 anys després, encara estan presents a la nostra societat com una xacra de la qual continua sent un repte desfer-nos-en.

Segons Stéphane Hessel, un dels redactors de la Declaració Universal dels Drets Humans de 1948, «les raons per indignar-se poden semblar avui dia menys nítides, o el món, massa complex», però segueixen presents, ja sigui en la dictadura dels mercats, en el tracte que es dona als immigrants o a les minories ètniques. Busqueu i trobareu, ens diu, «preneu el relleu, indigneu-vos!, perquè la pitjor actitud és la indiferència. Si us comporteu així, perdeu un dels components essencials que formen la persona: la facultat d’indignació i el compromís que la segueix».

Es tracta de no sucumbir sota l’huracà destructor del sempre més, del consumisme voraç i de la distracció mediàtica mentre ens apliquen les retallades. Indigneu-vos!, sense violència. Tal com va cantar Raimon contra la dictadura: diguem no! I d’aquesta indignació en ve el compromís contra les injustícies, els abusos de poder del diner i la manca de respecte pels drets humans i, per damunt de tot, a evitar la temptació del derrotisme.

Una representació al carrer i feminista

Un dels trets més característics de la Passió de Vilalba és l’adaptació del diàleg al moment actual; fet li aporta una gran càrrega social i fa que sigui una passió viva. A més, des del primer dia s’ha predicat la paritat, sent 6 apòstols i 6 apostolesses que acompanyen a Jesús durant tota la representació. I no només això sinó que són les pròpies dones qui porten el fil conductor de la història amb Maria de Magdala al capdavant. D’aquesta manera, estem parlant d’una visió feminista de la Passió tot reivindicant el paper de la dona al llarg de la història, gairebé sempre emmascarat o tergiversat per l’heteropatriarcat.

L’altre tret identificador és el fet d’ésser representada a l’aire lliure, sense barreres entre els actors i actius i el públic assistent. Amb això es busca un contacte directe amb l’espectador des de la primera escena, fent-lo partícip en tot moment i fent-li no només veure una obra de teatre en estat pur, sinó oferint-los l’oportunitat de poder viure-la en primera persona. També es vol apropar aquesta història universal a tot tipus de públic i és per això que és gratuïta, a més de donar a conèixer la cultura del teatre, es fomenta la dramatúrgia entre els joves i es mantenen vives les tradicions catalanes en època de Setmana Santa.

Són només dues representacions que es plantegen i tenen lloc el Dijous Sant a les 21:30h i el Dissabte Sant a les 17:00h. La versió nocturna està il·luminada amb foc natural, tant amb llànties d’oli com amb fogueres de teies, i és més intimista.

La versió diürna ofereix l’oportunitat d’explorar els encantadors racons del centre històric mitjançant les activitats complementàries que s’organitzen, com el concurs de pintura ràpida o el mercat d’artesania.

Tast integral del territori, l’Oli i el Vi de la Passió

Per tal d’integrar la Passió al territori, des del Patronat de la Passió és va crear el projecte del Vi de la Passió. Des de fa més 10 anys s’elabora un vi a l’antiga, a símil del de l’època romana, que podria ser ben bé el que va beure el mateix Jesús a l’últim sopar. Tot el procés és artesanal, des de la verema fins als trasbalsos i l’emmagatzematge en unes àmfores de terrissa a la cripta de la Confraria de Nostra Sra de Gràcia, visitable durant els dies de representació.

Com ja es sap, el vi és un dels productes naturals, al costat del pa, més clarament vinculats a la litúrgia del cristianisme i Vilalba és un poble amb una llarga tradició vitivinícola que compta amb un bon grapat de cellers inscrits a la D.O. Terra Alta.

Com una de les activitats que s’ha convertit en un referent enoturístic a les Terres de l’Ebre, el Dissabte Sant al matí té lloc un tast comentat amb la participació de diferents vins dels cellers locals que formen part de la D.O. Terra Alta (Celler Xavier Clua, Vins del Tros, Covilalba, Vins de Mesies i Bernaví). A més, durant el tast s’obren les àmfores amb el Vi de la Passió i es tasta aquest per primera vegada després d’haver-se segellat mesos abans. Com a novetat, en aquesta edició es realitzarà un tast a cegues de garnatxes blanques.

En aquesta ocasió, els membres que conformaran la taula de tast són el Jordi Alcover, la Sílvia Naranjo i el Carles Xuriguera, equip directiu de la Guia de Vins de Catalunya; i l’Antoni Cutrona, director de l’Escola Agrària de Gandesa.

Com a prèvia, aquest Dissabte de Rams tindrà lloc el tast de l’Oli de la Passió, un projecte més nou engegat amb la col·laboració de la D.O.P. Oli de la Terra Alta que també vol posar en valor el segon producte estrella del territori. Es tracta d’un oli de la varietat empeltre premsat a la pedra i que s’emmagatzema en reproduccions d’àmfores procedents del jaciment arqueològic Turó del Calvari del mateix municipi que daten del 600 aC.

Durant el tast es provaran diferents varietats autòctones de Vilalba del Arcs i de la zona de producció de la D.O.P. Oli de la Terra Alta: olis de varietat farga, morruda i arbequina. Els membres del comitè de tast seran el Josep Pere Colat, president de la DOP Oli de la Terra Alta; el Josep Alqueza, del Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya; i l’Ivan Buquet, professor de l’Escola Agrària de Gandesa.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.