Primavera al Delta de l’Ebre és sinònim de sembra. Des de fa uns dies i en les properes setmanes, els arrossaires plantaran vora 4 milions de quilos de llavors. I, any rere any, una de les principals problemàtiques que afronten és l’atac de les aus aquàtiques. Per minimitzar-ne els danys, agricultors, caçadors i regants s’han unit enguany per impulsar una prova pilot a Poblenou del Delta.
Cada any, per aquesta època, ànecs, fotges, polles blaves i, sobretot, flamencs, envaeixen els arrossars del Delta de l’Ebre acabats de sembrar per menjar-se la llavor plantada. Els pagesos alerten que, si no s’actua, les pèrdues poden ser d’entre el 40 i el 75% de la collita. Per això, són els mateixos arrossaires que, des de fa anys, espanten les aus de matinada amb bengales, coets o trets a l’aire.
Enguany, arrossaires, regants i caçadors s’han aliat per implantar un mètode pioner a la zona de Poblenou del Delta, on es concentren més espais naturals i, per tant, un nombre més gran d’aus. “Llogarem tres persones que, per torns, s’encarregaran de foragitar les aus”, explica el regidor de Serveis Municipals, Pagesia i Medi Natural, Dani Forcadell. Així, d’una banda, “s’alleugera la feina als pagesos” i, d’altra banda, s’aplica un mètode alternatiu. Per avançar en la convivència de totes les activitats del Delta, tant ambientals, com turístiques i productives, l’objectiu és substituir l’arma pels coets i les llums, tenint en compte també, segons denuncia el sector, que cada vegada hi ha més entrebancs administratius. “Hem de conviure tots, el que busquem és que no s’acumulen en un mateix arrossar”, afegeix el president de la Societat de Caçadors de Poblenou del Delta, Josep Sancho.
En aquest sentit, arrossaires i caçadors creuen que l’administració no fa prou i demanen també un millor manteniment dels espais naturals. “Possiblement no tindríem tanta pressió de les aus si l’Encanyissada, per exemple, estés tal com Déu mana. Hi ha una pèrdua d’hàbitat i, llavors, l’animal va on té menjar i aigua dolça i, això, va en detriment de la pagesia”, conclou Sancho.
La prova pilot s’allargarà quatre setmanes, fins a mitjans de juny, i serà finançada per l’Ajuntament d’Amposta i els arrossaires a través de la Comunitat de Regants.