El delegat del govern a les Terres de l’Ebre, Joan Castor Gonell, ha convocat avui als mitjans en roda de premsa per valorar “des del punt de vista del territori” la reunió mantinguda dimecres passat a la seu de la subdelegació del Govern a Tarragona entre els governs català i espanyol i la Taula de Consens del Delta. Una cita que va servir per donar llum verda a la unificació de criteris sobre les mesures a aplicar per a la protecció del delta de l’Ebre i que preveu consensuar-les, calendaritzar-les i pressupostar-les en una segona trobada prevista per a la segona quinzena de setembre. De les “reflexions” del delegat en destaquen tres de contundents.
La primera, que “no hem de perdre temps. Cal actuar perquè si no prenem decisions tot aquest valor natural que volem defensar s’anirà perdent”. El missatge girava al voltant de l’allargament de terminis que suposa l’elaboració d’estudis d’impacte ambiental per cada acció que es vulgui dur a terme, i jugava amb el metallenguatge per fer entendre a algunes entitats conservacionistes que no es pot esperar que tothom es posi d’acord en tot fins a l’última coma abans d’anar per feina.
La segona anava destinada a deixar clar que el pacte arribat dimarts no es tracta “d’una fusió dels tres plans de protecció que treballaven cadascun dels components de l’acord. Ha de quedar clar que no en farem un de nou (amb la paràlisi que això podria suposar un altre cop), sinó que posarem ja en marxa el 80% de punts que compartim entre tots”.
I finalment, el tercer punt en el qual ha fet especial esment és el de reivindicar tot allò fet fins ara. “No és cert que durant els darrers cinc anys no s’hagi fet res. S’han anat avançant coses”. Gonell ha detallat que l’actual govern de la Generalitat havia assumit l’Estratègia Delta elaborada per l’anterior complint amb la seva promesa de continuïtat d’actuacions. Seguin aquest fil, ha recordat que “ja està feta la protecció dels malecons de les llacunes del delta i s’està treballant en les fases 1 i 2 del Camí de Guarda de la badia dels Alfacs. Alhora s’està definit el de la badia dels Alfacs”.
També ha aprofitat per fer valdre el realitzat pel MITECO. “Gràcies a la pressió del territori, no ho podem negar, va passar de fer actuacions d’emergència pels temporals a fer aportacions preventives de sorra de fins a 500.000 metres cúbics. Sí que és cert que va optar per medis terrestres en comptes de dragues de sorra submarina”, com contemplava l’Estratègia Delta un cop identificades fins a 40 milions de tones de bona qualitat submergides. L’aposta del MITECO “mobilitzava menys quantitat de sorra i no era tan contundent a l’hora de protegir el delta, tal com ja sabíem des del territori”, reconeixia. Tanmateix, Gonell confirmava una nova flexibilitat en els criteris mantinguts fins ara pel ministeri. Fins al punt que ha acceptat considerar com a alternativa la utilització de sorres marítimes amb dragues per a les aactuacions previstes al passeig de l’Arenal de l’Ampolla (amb les sorres procedents de la bocana de la badia del Fangar). Per la seva banda, la Generalitat també ho contempla de cara a la Illa de Buda (en aquest cas procedents de la bomcana del riu).
Castor Gonell no ha precisat el posicionament del tripartit encarregat de buscar consensos per al delta en la qüestió dels atermenaments.