La seu de la subdelegació del govern central a Tarragona ha escenificat aquest matí el naixement del nou espai tripartit destinat tant a adoptar acords com a prendre les decisions que han de pilotar el futur pla de protecció del delta. L’esborrany del document unificat i definitiu que recollirà les diferents vies defensades fins ara pels executius espanyol i català, així com per la Taula de Consens, serà debatut i aprovat a finals del pròxim mes de setembre.
Tal com ha avançat Hugo Morán, secretari d’Estat de Medi Ambient del MITECO, “si tot va bé i tenint en compte el calendari que la Generalitat ens ha traslladat per disposar d’un pla d’intervenció, establirem ara sí un pla tancat i complet que ens permeti establir un cronograma d’intervencions i un compromís d’inversions per als pròxims anys”. Un “compromís de cara al futur” que ha servit avui per a recordar durant la reunió que, des del ministeri, “estan executades o en procés d’execució inversions per valor de 80 milions d’euros”. Una quantitat que surt de la suma de mobilització de sorres de l’ordre de 500.000 metres cúbics, amb la previsió de 300.000 més en dates pròximes; un pla d’actuacions per a la prevenció del risc d’inundacions atenent les característiques del Delta “que ha vingut desenvolupant la CHE” i un pla d’actuacions de la Direcció General de Costes i del Mar amb relació a les infraestructures de la seva competència dins del marc del domini públic marítim-terrestre. “Unes actuacions -precisava Morlán- que vam iniciar ja fa anys perquè vam entendre que no calia endarrerir-les esperant un acord conjunt amb la Generalitat. És a dir. si estàvem d’acord en un 80% de les intervencions el propòsit era dur-les a terme sense esperar”.
Morán ha posat damunt la taula “un pla de dotació d’inversions per als ajuntaments del territori que esperem tenir definit de cara al mes de setembre en un procés de diàleg amb ells de cara a definir les línies d’intervenció que s’haurien de dur a terme a cada lloc”
Morán també ha precisat que dins d’aquest espai de consens es parlarà “de les intervencions de cara al 2026 tant de les intervencions en el marc hidrològic com en la línia del litoral”. Però ja ha avançat que aquest dimecres s’ha posat damunt la taula “un pla de dotació d’inversions per als ajuntaments del territori que esperem tenir definit de cara al mes de setembre en un procés de diàleg amb ells de cara a definir les línies d’intervenció que s’haurien de dur a terme a cada lloc”.
Per la seva banda, Jordi Sargatal, secretari general de la Transició Ecològica de l’executiu català, ha assegurat que “avui és un dia molt positiu. Es demostra i ratifica l’alineament total dels tres projectes existents. El nou govern vam començar a treballar amb la Taula de Consens el passat 24 de desembre. En aquell moment vam fer un pla molt important com era encarregar un pla de gestió consensuat entre tots dos, al qual ara s’incorpora l’Estat, que ja estava fent moltes coses. És una gran notícia que el setembre ja tinguem aquest document per garantir que les actuacions necessàries per a protegir el delta vegin la llum en els pròxims anys”.
Xavier Curto, portaveu de la Taula de Consens, valorava positivament la reunió i donava per iniciat “un període que definirà actuacions prioritàries i, el més important, les dotarà pressupostàriament. Avui hem parlat de possibles actuacions per als anys 2026 a 2028. Això vol dir que les actuacions per a l’any vinent han estat pressupostades ja de cara al 2026”.
L’Estat, d’acord a “estudiar” la mobilització de sorres submarines
Curto també ha assenyalat que tant la Taula de Consens com la Generalitat “tenim molt clar que ha arribat l’hora de l’aportació de sorres submergides” davant la manca de “material plàstic que arriba al Delta”. El problema és “de voluntat”, afegia, puntualitzant que aquest mètode és “el que s’ha fet a Holanda i, sense necessitat d’anar tan lluny, per a salvaguardar la barra de l’Albufera”. En aquest sentit, Sargatal ha confirmat que “s’han trobat 50 milions de metres cúbics de sorra útil” i ha assenyalat que “l’Estat està d’acord a estudiar la seva mobilització per a protegir la costa”.
A més dels representants de les dues administracions. de la subdelegada del Govern, Elisabet Romero, i del delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Joan Castor Gonell, per la Taula de Consens hi han assistit membres de les comunitats de regants i alcaldes o regidors dels ajuntaments de Sant Jaume d’Enveja; Amposta; Deltebre; l’Ampolla; l’Aldea; Camarles i la Ràpita.