A les Terres de l’Ebre tenim petroli, petroli del segle XXI: net, econòmic, respectuós amb el medi ambient, sense residus i amb unes reserves gairebé infinites. El nostre petroli és el vent, el sol i l’aigua, en una quantitat molt superior a la de qualsevol altre lloc de Catalunya. A això hem d’afegir una llarga tradició i experiència en la producció d’energia elèctrica. Només en resta deixar de ser simples exportadors, com fins ara, i convertir-nos en el principal centre de producció, però també de consum d’aquesta energia.
El tancament de les nuclears, que s’havia plantejat en un inici com un fet traumàtic, hem sabut convertir-lo, gràcies fonamentalment al treball dels nostres diputats en el Parlament de Catalunya, en una gran oportunitat. Els Fons de Transició Nuclear són ja una realitat i essencial en la transformació de les nostres comarques cap a una nova era, en la que la producció d’energia verda és la seva pedra clau.
Fins no fa molts anys, les empreses que consumien grans quantitats d’energia es relacionaven directament amb les que més contaminaven i amb les que creaven llocs de treball de menor qualificació. En el segle XXI aquest paradigma s’ha trencat i són les empreses que més energia necessiten, les que creen llocs de treball de major qualitat i les tenen un més alt valor econòmic i social.
És una gran oportunitat per a atreure empreses com les que estan relacionades amb la intel·ligència artificial, que necessiten molta electricitat i aigua per a refrigerar els seus potents centres de dades. Cada vegada més, i això és molt palpable en llocs com Califòrnia, aquestes empreses busquen construir els seus grans centres el més a prop possible d’on es genera l’energia, perquè l’estalvi en el transport de l’electricitat permet oferir preus més competitius.
Són molts els projectes de producció d’energia verda a les nostres comarques que estan en una fase avançada d’estudi o realització. Alguns més transcendents que uns altres, però tots importants. Vull destacar, per la magnitud que té, amb una inversió pròxima als 3.000 milions d’euros, el projecte d’hidroelèctrica reversible, que, quan estiguin acabades les seves dues fases, permetrà augmentar la potència de generació elèctrica en més de 3.000 MW. L’equivalent a gairebé tres reactors nuclears. Sense residus i amb un mínim consum d’aigua, només es reposa l’aigua que es perd per evaporació natural.
Però per a atreure a aquestes empreses d’alt valor no és suficient, encara que sí molt important, amb oferir-los electricitat i aigua a preus econòmics. Estem treballant en molts altres aspectes que facin la nostra oferta única. Les Terres de l’Ebre seran el primer territori de l’Estat, connectat amb una xarxa pública de electromobilitat totalment integrada. És un projecte que lidera el COPATE (Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre) i que suma a la part proporcional que ens correspon del Pla de desplegament del cotxe elèctric del Govern de la Generalitat, 2,7 milions d’euros dels Fons de Transició Nuclear. S’instal·laran 57 punts de càrrega, duplicant les que existeixen en l’actualitat, amb una potència que superarà els 50 kW. No hi haurà una sola població de les nostres comarques sense, mínim, un carregador.
La gestió pública de la xarxa assegura que els beneficis obtinguts reverteixin en el territori i contribueixin en la revitalització econòmica i social. Perquè no es tracta simplement d’augmentar els punts de càrrega, que en si ja seria molt positiu, sinó que aquest pla, que estarà en marxa l’any vinent, s’emmarca en un projecte molt més ambiciós per a aconseguir atreure un turisme de qualitat, molt lligat al vehicle elèctric. Un turisme de qualitat que crea llocs de feina i que ajudarà a fer créixer la resta de sectors econòmics.
L’expressió “oportunitat històrica” s’utilitza en moltes ocasions amb massa frivolitat, no és aquest el cas. Vivim un canvi de la societat i l’economia que està a l’altura del que va suposar la revolució industrial, que va canviar per complet l’ordre mundial. Després de l’aturada que es va produir durant l’etapa de Mariano Rajoy, amb l’arribada del Govern progressista España ha tornat a posicionar-se entre els primers països d’Europa en recerca i implantació d’energies renovables. I Terres de l’Ebre té les millors condicions per a participar d’aquest èxit de tots.
Manel de la Vega. Senador i Primer Secretari del PSC a Terres de l’Ebre