La vida a un poble o a les grans ciutats representa dos pols oposats en la societat: les oportunitats laborals de qualitat a grans empreses i serveis modernitzats de la ciutat, enfront la tranquil·litat, el contacte amb la naturalesa i el cost de vida més baix del poble.
Com a persona interessada en créixer laboralment a una gran empresa però que estima la vida al poble em trobo amb la frustració constant de no saber escollir entre la pau que em dona la meva terra o les oportunitats de feina que em dona la ciutat.
Hi ha massa desconnexió entre els pobles i les grans corporacions. La majoria de les empreses més exitoses tenen les seus a les capitals del país, convertint-se així en motors de l’economia i guanyant avantatge als pobles, on les oportunitats de feina de qualitat són més limitades.
Estic segura que no soc la única que es troba en aquesta situació, moltes persones naixen i creixen als pobles i se senten obligats en un futur a mudar-se a la ciutat per raons laborals.
Si parlem de tranquil·litat i calma, els pobles guanyen per golejada
És aquí on m’endinso a parlar de com el fet de voler treballar a grans empreses o empres d’èxit nacional i/o internacional limita l’accés a una vida tranquil·la i de qualitat. I no és que la vida a la ciutat no sigui una vida de qualitat, hi ha molts beneficis que als pobles no es troben, però si parlem de tranquil·litat i calma, els pobles guanyen per golejada. I si volem treballar a una gran empresa però seguir vivint al poble? Perquè no optar per un sistema de teletreball en un món on la digitalització mana? És cert que després de la pandèmia per la covid-19 moltes empreses donen oportunitat de teletreball i això fa que ens puguem desplaçar i treballar des de diferents llocs, però el lloc on viure depèn sempre d’on està l’empresa.
Si poguéssim crear un ecosistema que combini el talent de la ciutat amb la pau del poble, recolzat per infraestructures adequades, el teletreball com el veníem nomenant, i amb un enfoc empresarial que no només enfoqui la mirada a la ciutat, ajudaria a que moltes persones no haguéssim d’escollir entre les nostres arrels i les nostres aspiracions professionals.
En definitiva, per molts aquest ecosistema seria un ideal d’equilibri entre la vida personal i la vida laboral. Viure al poble i treballar a una empresa important que ens interessi no hauria de ser impossible.
Gràcies a la tecnologia, la globalització i el teletreball ja s’han obert moltes portes i noves possibilitats, però la desconnexió que persisteix entre el món rural i la ciutat està viva, és real i ha d’evolucionar. Per part de les grans empreses, descentralitzar les seus i/o considerar un sistema de teletreball que permeti als treballadors compaginar la feina amb una vida tranquil·la. I per part dels treballadors assumir un compromís amb la productivitat i mostrar una confiança a les empreses per tal de trobar l’equilibri que necessitem.