
Agents de la Guàrdia Civil d’Amposta i del servei de Protecció de la Naturalesa, en col·laboració amb les Policies Locals d’Amposta i de l’Aldea, han localitzat dos tallers que es dedicaven al manteniment i reparació de vehicles de motor de manera clandestina. A l’interior dels locals es van trobar a operaris que feien treballs mecànics en els vehicles, per la qual cosa es va sol·licitar als responsables dels respectius establiments la documentació acreditativa per a exercir aquesta activitat. En tots dos casos es va poder comprovar que no es disposava de llicència d’activitat, ni de l’exigida pels organismes competents en matèria mediambiental, laboral, industrial, de riscos laborals ni tributària. Aquests establiments ja havien estat denunciats l’any 2024 per la mateixa activitat irregular.
A més de vehicles de motor, es va trobar maquinària industrial, recanvis, així com nombroses eines relacionades amb la citada activitat. També es van localitzar pneumàtics usats, bateries de plom i de liti i altres peces de vehicles, a més de restes d’oli usat i motors. La majoria dels residus detectats estan qualificats de perillosos i estan subjectes a les obligacions establertes en la legislació sobre residus contaminants.
En el taller de L’Aldea van trobar vehicles desballestats, així com gran quantitat de peces i motors preparats per a l’enviament a l’estranger, sense que els responsables disposessin de documentació que emparés aquesta activitat. Disposava d’elevadors, cabina de pintura, instal·lació elèctrica i sistemes contra incendis, sense que cap d’ells hagués superat les preceptives inspeccions d’indústria per a verificar el seu correcte funcionament.
En tots dos establiments es van trobar un total de tres treballadors estrangers que mancaven de permisos que emparessin la seva legal estada en el territori nacional i el preceptiu contracte de treball.
S’han estès les corresponents actes-denuncies per infraccions administratives, relacionades amb els residus, la seguretat industrial i la documentació necessària per a desenvolupar aquesta activitat, així com infraccions tributàries i de les obligacions econòmiques derivades de la seguretat social. Les denúncies han estat remeses a les autoritats locals, autonòmiques i estatals competents en cadascuna de les matèries.
Algunes d’aquestes infraccions, especialment en matèria de residus, podrien ser qualificades de greus, amb sancions de fins a 300.000 euros si es tracta de residus perillosos.