El futur del nou hospital de les Terres de l’Ebre als terrenys escollits durant l’anterior mandat municipal va entrar en qüestió després de la dana patida per part de les Terres de l’Ebre i, especialment i amb tota la gravetat imaginable, el País Valencià. El president de la Generalitat catalana, Salvador Illa, no va trigar ni 48 hores en reaccionar. El govern va anunciar que exigiria la revisió de totes les activitats, tant econòmiques com residencials, que es desenvolupen en zones inundables. “Caldrà prendre decisions, però les prendrem”, apuntava el president. La consellera de Territori, Sílvia Paneque, era l’encarregada d’aquesta tasca que inclourà la revisió de tots els casos que puguin generar més perill. I penjant de tota aquesta necessitat de replantejar ubicacions en aquesta tipologia de terrenys, a ningú se li escapava que s’hi trobava el nou hospital previst a Tortosa.
Amb aquest escenari de fons, ningú preveu que cap tècnic avali la instal·lació d’un centre d’aquestes característiques en una zona inundable. Més enllà de que el paperam legal li doni la condició de règim especial, no sembla ni sensat ni probable que acabi sent plausible que al de Tortosa se li atorgui la categoria de ser el primer hospital de Catalunya que reuneixi aquesta condició. Per aquesta raó, l’alcalde de l’Aldea, Xavier Royo, ha insistit aquest dilluns en reclamar que, més enllà de guerra de campanars, almenys es repensi la seva ubicació definitiva dins del terme municipal de Tortosa. En aquesta línia, reclamava “valentia política” entre els càrrecs electes del territori per intentar almenys salvar el projecte, pendent encara de l’adjudicació del pla funcional que no es preveu de manera immediata, estudiant una alternativa a Campredó.
Consultat per ebredigital.cat, l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, deixava oberts tots els fronts afirmant que “s’ha de buscar la millor ubicació per al bé de la ciutadania, tant de connectivitat i comunicació i d’espai disponible”. I un cop el debat ja està obert, la Plataforma en favor del Nou Hospital de les Terres de l’Ebre també té coses a dir. Fonts d’aquest moviment social han assenyalat a aquest diari digital tres idees clau. La primera és la seva “preocupació” per l’evolució que pot tenir el projecte després de les declaracions efectuades per Illa. La segona és la necessitat de traslladar a cada partit que conforma l’equip de govern de l’Ajuntament de Tortosa la necessitat de que disposin com més aviat millor “d’un pla B”. I de fet, en aquest punt es considera que Campredó presenta terrenys acceptables per poder acollir l’hospital, en la línia de lreclamat per Royo. I la tercera, la necessitat d’acordar una reunió del més alt nivell entre consistori i govern català per buscar una solució no només als terrenys, sinó al metallenguatge que implica la creació d’una facultat de medecina a les Terres de l’Ebre, vinculada a la creació d’un hospital universitari de referència.
Més informació: El nou hospital entra a l’UVI?