El futur del (presumpte) nou hospital de les Terres de l’Ebre ha caminat sempre per damunt d’una corda de trapecista de circ. I les noves mesures anunciades pel president del govern, Salvador Illa, dificulten encara més la seva concreció. Davant de les conseqüències catastròfiques de la dana viscuda al País Valencià, l’executiu català s’ha posat les piles i exigirà la revisió de totes les activitats, tant econòmiques com residencials, que es desenvolupen en zones inundables. “Caldrà prendre decisions, però les prendrem”, apuntava el president en declaracions recollides per l’ACN el passat dilluns. La consellera de Territori, Sílvia Paneque, s’encarregarà d’aquesta tasca que inclourà la revisió de tots els casos que puguin generar més perill.
La decisió arriba tot just en un moment clau en la planificació de l’esperat recanvi al Verge de la Cinta. Perquè les coses que comencen malament, acostumen a acabar igual. La compra per gairebé 800.000 euros per part de l’anterior govern municipal tortosí d’uns terrenys inundables per encabir-hi el nou centre va requerir de, pràcticament, trucs de màgia per poder salvar les primeres pantalles. L’aprovació per part del govern espanyol de la figura del règim hídric d’excepcionalitat obria una porta a poder-hi edificar. El primer informe requeri va ser elaborat des de l’ajuntament per l’equip de l’arquitecte Sebastià Jornet i tècnics municipals. I el redactat va convèncer a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i finalment a la Comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre (CUTE) per reconèixer el règim especial del municipi de Tortosa en matèria d’inundabilitat, atesa la morfologia del territori i altres condicionants ambientals i territorials.
Però aquest era un punt de sortida i no d’arribada. Perquè ara caldrà agafar la lent d’augment i centrar la mirada específicament en el solar escollit. L’Ajuntament està preparant la modificació puntual del POUM per requalificar els terrenys i fer possible la implantació de l’equipament sanitari. Es tracta d’un document complex, i que haurà de ser també beneït per la CUTE, que requereix la realització de treballs urbanístics, de mobilitat i estudis de detall de la inundabilitat de la zona, que s’ha encarregat de nou a l’equip de Jornet.
És en aquest capítol on es troba l’obra. I ara s’hi afegeix la nova trama, que obligarà a filar molt prim. La Generalitat també obligarà als ajuntaments a actualitzar els seus Plans de Protecció Civil en un període de temps no superior als dos anys i en col·laboració amb les diputacions. I el de Tortosa es troba encara pendent de revisió (la seva data d’homologació és del 2010). A més a més, i això ja era sabut, el risc d’inundació de la capital del Baix Ebre està avaluat com a molt alt. De fet, el 71% dels seus habitants estan potencialment afectats.
El marge de maniobra és, per tant, escàs. I en aquest punt cal recordar quins són els dos únics criteris objectivables que ha reivindicat des d’un inici la Plataforma en defensa d’un nou hospital a les Terres de l’Ebre. El primer és l’equidistància, és a dir, que sigui aixecat en un punt central del territori. I el segon és que, amb criteris de mobilitat, eviti fer llargs desplaçaments a la major part de la població ebrenca. I punt. En cap moment s’ha posicionat en favor d’un ciutat en concret, tenint present que tant Tortosa com l’Aldea reuneixen les dues característiques. La intenció de la plataforma a l’hora de no decantar-se per una ubicació concreta neix de la intenció d’evitar batalles de campanar. I el risc sempre ha estat latent. Entre altres coses perquè, durant l’episodi dels forts aiguats, corria per les xarxes el següent missatge apòcrif: “A veure si després de veure les conseqüències del DANA a València els polítics de les Terres de l’Ebre reconsideren la desició de fer el futur Nou Hospital de referència a les Terres de l’Ebre a Tortosa a una Zona declarada tècnicament INUNDABLE. El nou Hospital tindria que anar a una Zona propera al Polígon Catalunya Sud a l’Aldea que es la millor comunicada i la mes segura. A veure si esta catàstrofe fa reconsiderar el disbarat de ubicar aquest futur Nou Hospital a un lloc Segur i que no respongui a CAP interès egocèntric de CAP Municipi”.
Més informació: Més de la meitat dels municipis obligats a tenir plans d’inundació segueixen sense o el tenen caducat
Més informació: El Govern revisarà les activitats en zones inundables i actualitzarà el model de Protecció Civil