ERC viurà una altra setmana frenètica. Les dues candidatures que es disputaran la victòria del congrés a la segona volta, Militància Decidim (MD) i Nova Esquerra Nacional (NEN), tenen 7 dies per negociar amb Foc Nou, la tercera llista en nombre de vots. El candidat de MD, Oriol Junqueras, confia en materialitzar la victòria el 14 de desembre, i des del seu equip ja es veuen guanyadors. Les aspiracions del presidenciable de NEN, Xavier Godàs, passen per pactar amb Foc Nou. La llista eliminada elevarà les seves demandes, sobretot pel que fa a les exigències d’acabar amb els acords amb el PSC. Les candidatures es poden modificar fins el 7 de desembre, i cal mantenir el presidenciable i un mínim del 50% dels components de l’anterior llista.
Junqueras ironitzava ahir a la nit pel fet de tenir 14 dies més de campanya: “Sempre he dit que ens agraden les campanyes, i ara en tindrem dues setmanes més”. Els dos candidats a presidir ERC mantindran el contacte amb el territori els pròxims dies, amb l’objectiu de convèncer més militants, i assegurar-se de no perdre suports.
Des de Militància Decidim veuen força assegurada la victòria el 14 de desembre. La sensació ahir a la nit era una barreja d’eufòria i de calma. La candidata a la secretaria general, Elisenda Alamany, va parlar de “victòria aclaparadora”, i de resultat “extraordinari”. Junqueras es mostrava “orgullós” del resultat i apel·lava a la “responsabilitat”.
Per la seva banda, a Nova Esquerra Nacional van celebrar que Junqueras no assolís el 50% dels vots (es va quedar a les portes de la fita, amb el 48,3% dels suports). Però des de l’equip de Godàs i Alba Camps també admetien que el repte de la segona volta seria majúscul. La candidatura que va quedar en segon lloc destacava que la meitat de la militància “vol canvi”.
La cursa cap al 14 de desembre
Junqueras considera que en tindrà prou, el 14 de desembre, amb mantenir els vots que va rebre ahir. Al seu torn, Godàs (35,3% dels vots) sap que les seves aspiracions impliquen sumar els suports de Foc Nou (12,6%). La llista de Solà i Alfred Bosch ja ha advertit que no negociarà a partir de “cadires”, i que elevarà les seves peticions.
Així, des de Foc Nou insistiran a analitzar els pactes amb el PSC (volen revertir els acords “sistemàtics” amb els socialistes), i situar la independència al centre del debat. La candidatura de Solà i Bosch té més sintonia amb Nova Esquerra Nacional, però de moment no han tancat la porta a res: “Escoltarem a tothom i no rebutjarem a ningú”, van afirmar ahir.
Foc Nou celebrarà assemblees amb els seus membres per decidir quines prioritats tenen a l’hora de negociar, en cas que alguna de les altres candidatures els truquin els pròxims dies. Des de Militància Decidim mantenen que volen parlar “amb la gent”, i des de Nova Esquerra confirmen que hi haurà “converses” amb la tercera llista.
L’equip de Godàs i Camps insisteix que el temps per explorar una possible integració de Foc Nou s’esgota el 7 de desembre. I apressen Solà i Bosch a iniciar els contactes. A priori, les exigències de Foc Nou d’acabar amb els pactes “sistemàtics” amb el PSC i situar la independència al centre no haurien de ser esculls per a Nova Esquerra.
Des de Nova Esquerra constaten que no hi ha terminis per “parlar de projecte”. Així, a partir del dia 8 -si és el cas-, poden continuar negociant perquè Foc Nou demani als seus votants que donin suport a la candidatura de Godàs.
Cal tenir en compte, però, que a partir dels resultats d’ahir, la suma de vots entre Nova Esquerra i Foc Nou era d’un 47,9%, encara lleugerament per sota del 48,3% de Militància Decidim. D’altra banda, hi va haver 244 vots en blanc (3,7%).
La participació tornarà a ser clau el 14 de desembre. En la votació d’ahir, celebrada telemàticament, van participar 6.533 militants, cosa que suposa un 81,35% de participació, la més alta registrada fins ara.
Diverses fonts assenyalen que aquestes xifres van beneficiar les candidatures alternatives a Junqueras. I que, d’aquesta manera, si a la segona volta no hi ha tanta participació, l’expresident en sortirà afavorit.
Consellers i conselleres nacionals
D’altra banda, les bases d’ERC també van escollir ahir els consellers i conselleres nacionals del partit. En aquesta votació separada hi van participar 5.974 militants (74,4%). Les conselleres més votades van ser Marta Rosique (7,7%), Laia Capdevila (6,1%), Désirée Slauka (5,2%), Marta Cid (5,1%) i Bàrbara Lligadas (5.0%).
Els consellers més votats van ser Joan Tardà (8,6%), Sergi Tarrés (5,1%), Bernat Tresserras (4,8%), Marc Sanglas (4,6%) i Pau Ricomà (4,5%).
Rovira es queda a Ginebra
Una altra de les protagonistes de la nit de dissabte va ser l’encara secretària general amb funcions de presidenta del partit, Marta Rovira. En una conversa informal amb periodistes, Rovira va explicar que ha decidit quedar-se a viure a Ginebra. Així, per raons familiars i personals, la dirigent republicana mantindrà la residència a Suïssa, on es va exiliar durant sis anys.
Rovira ja va apuntar el 14 d’octubre, en el seu discurs de comiat com a secretària general, que els últims mesos de pugna interna a ERC li van resultar “més durs” que el mateix exili. “Necessito tornar a tornar”, va subratllar. Rovira va arribar a Catalunya el 12 de juliol, quan va creuar la frontera a les 8:25 hores, junt amb la resta d’exiliats pel Tsunami.
Rovira va arribar ahir a la seu nacional de Calàbria al migdia, i en va marxar abans pels volts de les 18:30 hores, és a dir, abans que es coneguessin els resultats de les eleccions internes.