El diputat Albert Salvadó ha presentat aquest dilluns el contingut de la moció d’Esquerra Republicana sobre el Delta de l’Ebre que es debatrà al Parlament de Catalunya aquesta setmana, a l’hora, que ha reclamat al govern de la Generalitat “que sigui clar i contundent en dir quina estratègia seguirà per defensar el Delta de l’Ebre”.
D’aquí que la moció, entre altres accions, reclami al Govern que actuï en contra de la proposta d’atermenament i revisió de la franja de domini públic marítim-terrestre que vol fer el govern espanyol al Delta; i s’exigeixi que l’aturi i retiri.
Albert Salvadó considera que “el procés de deslindes o atermenaments” que vol fer l’Estat renunciant a la defensa de l’actual morfologia del Delta, “col·lisiona contra les actuacions de l’Estratègia Delta de la Generalitat per mantenir-la”
El diputat republicà ha manifestat que “el procés de deslindes o atermenaments” que vol fer l’Estat renunciant a la defensa de l’actual morfologia del Delta, “col·lisiona contra les actuacions de l’Estratègia Delta de la Generalitat per mantenir-la”. La proposta del govern espanyol pretén recular 500 metres endarrere i perdre tota una franja de terrenys, molts d’ells, privats i dedicats a l’ús agrícola, per reclassificar-los i incorporar-los al domini públic marítim–terrestre; poden ser inundats per la mar.
Salvadó ha denunciat que “no té cap sentit fer atermenaments, amb les conseqüències negatives que comporta”, advertint que centenars de persones que perdran les propietats o els drets sobre les seves finques.
El diputat ha afirmat que “el govern espanyol no té cap legitimitat per fer els atermenaments al Delta”, tot recordant que, a més de ser innecessaris i tenir el rebuig del teixit social i institucional del Delta, la Comissió d’Agricultura del Senat va aprovar el passat 9 de setembre una moció d’Esquerra Republicana, instant el govern espanyol a la suspensió i retirada dels atermenaments.
És per això, que Salvadó ha demanat al govern de la Generalitat que “desautoritzi la proposta d’atermenaments i estigui al costat de la gent del Delta i els drets que tenen sobre les seves propietats; i no al costat de Madrid”.
Adam Tomàs, alcalde d’Amposta, ha manifestat que “acceptar els atermenaments és trencar amb el consens que hi ha al territori”
Adam Tomàs, alcalde d’Amposta, ha manifestat que “acceptar els atermenaments és trencar amb el consens que hi ha al territori”, que és, mantenir la morfologia actual del Delta, i per tant desenvolupar les actuacions de l’Estratègia Delta.
Maria Jesús Viña, secretària general de la Federació de l’Ebre, ha anunciat que presentaran mocions a tots els ajuntaments i consells comarcals del Delta de l’Ebre per mostrar el rebuig als atermenaments
Maria Jesús Viña, secretària general de la Federació de l’Ebre d’Esquerra Republicana, ha anunciat que presentaran mocions a tots els ajuntaments i consells comarcals del Delta de l’Ebre per mostrar el rebuig als atermenaments i demanar-ne la suspensió.
La moció exigeix al govern espanyol que l’import d’ajuda que atorgui als ajuntaments afectats pels danys de la DANA per a obres de reparació o reconstrucció d’equipaments o serveis municipals sigui diligent i del 75% del seu cost
La moció d’Esquerra Republicana incorpora exigir al govern espanyol que l’import d’ajuda que atorgui als ajuntaments afectats pels danys de la DANA per a obres de reparació o reconstrucció d’equipaments o serveis municipals sigui diligent i del 75% del seu cost. Així mateix, que el Govern de la Generalitat, completi aquest percentatge fins a arribar a cobrir el 100% del cost.
Tomàs ha destacat la importància d’aquest punt, a la vegada que posava com a exemple de manca de diligència el fet que l’administració de l’Estat; no ha estat fins fa pocs dies que ha comunicat a l’Ajuntament d’Amposta les ajudes pels aiguats de l’any passat.
La resta d’acords de la moció demanen al govern de la Generalitat que faci les actuacions previstes en el marc de l’Estratègia Delta, respectant el calendari d’actuacions i els compromisos pressupostaris; es continuï aplicant el Pla integral de gestió de l’aigua dolça del Delta de l’Ebre (PIGADE), i pel que respecta al govern espanyol; que defineixi actuacions precises, pressupostades i un calendari concret per mobilitzar i transferir els sediments des dels pantans de Riba-roja i Mequinensa fins al Delta, a més de convocar trimestralment la comissió bilateral formada per l’Estat i la Generalitat amb la participació de la Taula de Consens.
D’altra banda, es reclama al govern espanyol que defineixi actuacions precises, pressupostades i calendari concret per mobilitzar i transferir els sediments des dels pantans de Riba-roja i Mequinensa fins al Delta.