La rampa de peixos més gran de Catalunya, que salva l’assut de Xerta-Tivenys i restaura la connectivitat ecològica aigües amunt i avall del riu Ebre, ha entrat en funcionament aquest dilluns. L’obra ha anat a càrrec de l’Institut de Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE) en la qualitat de soci beneficiari del projecte europeu Life Migratoebre. Aquesta nova infraestructura és imprescindible per reintroduir espècies com l’esturió (extingit a mitjan segle XX a conseqüència de la sobreexplotació pesquera) i, en aquest sentit, la directora de l’IDECE, Norma Pujol, recordava l’impacte que havia suposat l’assut per a les espècies autòctones i la solució que suposa aquesta rampa per a la seva futura reintroducció: “Es podrà augmentar per més de deu vegades la disponibilitat d’hàbitats de fresa per a l’esturió, la saboga i la llamprea o l’anguila”.
Les obres, previstes per un termini de quatre mesos, s’han hagut de prorrogar per les continuades avingudes d’aigua del riu i no es van finalitzar fins a juny d’enguany. Un cop garantida la seva plena operativitat, tal com explicava la flixanca, “la rampa consta de dues càmeres connectades a internet, una al començament i una altra al final, per tal de poder visibilitzar quines espècies migratòries hi passen i quin comportament tenen. Juntament amb tots els sensors instal·lats al riu, també ens permetrà disposar d’una radiografia dels moviments que fan algunes de les espècies”. La instal·lació té una llargada de 236 metres i una amplada de 8 metres útils i un pendent de 2,7%. També s’han col·locat unes comportes a l’inici, que permeten regular el pas de l’aigua a la part més alta de l’assut, en cas que fes falta.
Més informació: El Life MigratoEbre culmina amb la rampa de peixos de Xerta a punt i els esturions alliberats desplaçats al litoral ebrenc (vídeo)