És una realitat que el Delta de l’Ebre corre el perill de patir greus modificacions morfològiques, i tenim clar que, si no fem res, acabarà desapareixent. La força de l’erosió del mar i la falta de sediments que aporta el riu fan que, en el context actual de canvi climàtic, aquesta pèrdua de terreny cap a la mar s’agreugi i s’acceleri.
D’aquí que les diferents administracions s’hagin compromès a actuar-hi amb diferents plans i iniciatives. La Generalitat de Catalunya, per exemple, va impulsar l’Estràtegia Delta, que comportarà una inversió de 117 milions d’euros, i entre d’altres actuacions inclou el reforç del frontal del delta amb platges amples i un sistema de dunes consolidat, la construcció i reforçament de les guardes de les basses i de les dues badies; i unes infraestructures hidràuliques més eficients energèticament. I, tot això, amb l’objectiu de conservar de manera efectiva la morfologia actual del delta de l’Ebre, i actuant a partir del consens dels diferents col·lectius i entitats (pagesos, Ajuntaments, comunitats de regants, Junta Parc Natural del Delta…).
Precisament la defensa de la morfologia actual del Delta i tirar endavant la seva protecció des del consens, són els motius que ens ha portat a presentar al Senat una moció en nom d’Esquerra Republicana demanant al govern espanyol que suspengui la proposta d’atermenaments del domini públic marítim – terrestre als municipis de Deltebre, l’Ampolla, Sant Jaume d’Enveja, Amposta i la Ràpita. Una proposta que afecta a milers de propietaris, i també entitats com les Comunitats de Regants.
La moció que vàrem presentar i transaccionar amb altres grups al Senat, també insta el govern espanyol a posar en marxa una taula de treball amb el Govern de la Generalitat on tinguin representació els ajuntaments, organitzacions i col·lectius afectats, garantint el consens de tothom. La moció va ser aprovada amb els vots de tots els grups del Senat excepte del PSOE que va votar en contra.
Cal recordar que la proposta del govern espanyol d’atermenament s’ha fet sense cap tipus de consens, i d’aquí el rebuig en forma d’al·legacions que va rebre des del primer dia per part dels ajuntaments, entitats i col·lectius del Delta; i, també, de la Generalitat de Catalunya. Aquest atermenament significa una renúncia explícita a mantenir la morfologia actual de la costa deltaica reclassificant tota una franja de terrenys per incorporar-los al domini públic marítim–terrestre, i condemnant-los a retrocedir davant l’avenç de les aigües de la mar. Una reclassificació que afecta terrenys privats dedicats a l’ús agrícola i infraestructures de les Comunitats de regants, per exemple.
La manca de consens i les conseqüències immediates i irreversibles que comportaria l’atermenament, ha fet que des del Delta de l’Ebre, s’hagi reclamat al govern espanyol que ajorni el projecte de reclassificació dels terrenys, i no es plantegi res, fins que no s’hagin realitzat totes les accions previstes per l’Estratègia Delta; la qual, a més de protegir les propietats afectades, pot ser suficient per evitar el retrocés i mantenir l’actual delimitació del domini públic marítim terrestre, evitant el retrocés que planteja ara l’Estat.
La proposta d’atermenament, també ha estat qüestionada perquè pot comportar un impacte econòmic i social derivat de la pèrdua de la titularitat dels terrenys i la restricció dels usos, ja sigui en el canvi de cultiu o possibles construccions. A més d’afectar les llacunes de la Tancada i l’Encanyissada, també podria provocar que diverses hectàrees de sòl cultivable passin a ser de l’Estat amb la pèrdua de capacitat productiva que això comporta, i impactaria en la gestió de les diverses infraestructures hidràuliques dels regants, com ara desaigües o estacions de bombeig, a nivell de permisos i pagament de cànons d’ocupació.
Vist tot plegat, agraeixo es podés debatre i aprovar la moció per suspendre els atermenaments a la Comissió d’Agricultura del Senat, perquè va més enllà de l’àmbit mediambiental, és un fet social, que afecta a milers de famílies que viuen al i del Delta de l’Ebre. Ara caldrà continuar avançant, i fer que el govern espanyol i el PSOE, donin compliment a la resolució aprovada pel Senat, i tinguin present que cal escoltar el Delta de l’Ebre, suspendre els atermenaments i cercar el consens.
1 comentari
La manca de sediments, es pot substituïr amb el bededéu de serradures que Kronospan ens regala a tots els ebrencs.
Sembla que el polígon Catalunya Sud, al pas que va, “salvarà” la Reserva de la Biosfera. Això sí, potser ens pela a tots …