
El nou hospital universitari de les Terres de l’Ebre comença a crear els fonaments, que són més importants que la col·locació teatral de la primera pedra en una jornada preelectoral qualsevol. I és en aquesta línia de desfer confusions i generar certeses on s’emmarca la primera reunió de la Taula conjunta destinada a fer-lo realitat, mentre es van cremant paral·lelament etapes en la tramitació sobre plànol. Promoguda pel delegat del govern de la Generalitat, Albert Salvadó, aquest espai de consensos ha debutat aquesta tarda en presència dels actors principals que han d’evitar el descarrilament del projecte. La Generalitat hi era present amb el Departament de Salut i la gerència de l’ICS, així com el director de Territori, per temes de planejament urbanístic, i d’Acció Climàtica, en aquest cas per qüestions de la inundabilitat dels terrenys escollits. Braç a braç també hi eren presents l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan i el rector de la URV, Josep Pallarès. Una figura clau perquè segons explicava Salvadó, “hi estem treballant des de fa temps en dos aspectes. Per una part el caràcter universitari de l’hospital, i per altra -que no és el mateix-, implantar els estudis universitaris de Medecina, de cara a ajudar a resoldre les mancances de professionals arreu del país i especialment a les zones rurals”. Juntament amb ells hi havia representants territorials de Junts, PSC i ERC, així com el president del Consell Econòmic i Social, Josep Maria Franquet, i membres de la Plataforma per al Nou Hospital.
“Penso que la virtut d’aquesta taula és la d’elevar-nos per damunt de les temptacions de no anar focalitzats en l’objectiu ambiciós d’aquest projecte”, argumentava Salvadó. “I jo crec que tots compartim la diagnosi. Això transcendirà no només l’actual, sinó també el govern següent. Per tant, ha de ser un projecte de territori. Els diferents grups parlamentaris i institucions hem d’entendre que no el podem banalitzar”. El delegat posava el focus en què suposa una iniciativa “d’una complexitat important i d’un compromís pressupostari de desenes i desenes de milions d’euros, de fet de prop dels 200 milions. Durant el camí anirem tenir moltes dificultats, però estic convençut que l’inconvenient més gran és que l’acabem malbaratant per disputes polítiques. Per això estic molt satisfet davant el consens aconseguit per no caure en aquestes temptacions i elevar aquest projecte com un de prioritari per a les Terres de l’Ebre. Tothom hi tindrà molt a dir”. Dit res i curt, hi ha hagut unanimitat per “anar traient pedretes del camí”.
Jordi Jordan celebra “deixar de banda els retrets”
Per la seva banda, Jordan ha mostrat la satisfacció de l’ajuntament davant “d’aquesta iniciativa promoguda per la delegació del Govern amb diferents agents socials, la plataforma i els grups parlamentaris amb representació al territori. Es demostra així el compromís amb el nou hospital, que ha d’estar situat a Tortosa”, i que ha de permetre establir un terreny de joc per “deixar de banda els retrets” en favor “d’un treball a través del consens i el diàleg, destinat a fer possible aquest procés que serà llarg i que implica a més a més a diferents administracions”.
Jordan ha exposat aquesta tarda quines són les actuacions que s’estan duent a terme “des de fa sis mesos” per concretar tot allò que recau sota la seva responsabilitat. En aquest sentit, ha recordat que “estem treballant en el doble estudi que ha de permetre que els terrenys que no són viables ho acabin sent”. Un encàrrec a l’arquitecte Sebastià Jornet i que es preveu que es pugui entregar a finals d’aquest mes de febrer.
Paral·lelament, “s’han iniciat els tràmits per a la modificació del planejament urbanístic que afecta aquesta zona, per anar accelerant els tràmits. Tanmateix, per molt que avancéssim encara necessitaríem l’aprovació definitiva de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i de Territori”.
I finalment, la tercera via de treball segons la perspectiva municipal seria la “d’avançar en la compra definitiva de la totalitat dels terrenys. Hi ha una partida als pressupostos que ha de fer possible l’adquisició d’una finca indivisible que ens permetrà comptar amb la totalitat dels terrenys per poder fer-ne posteriorment la cessió a la Generalitat”.
Sisco Lahosa: “Satisfets perquè ens estem centrant en l’objectiu”
El portaveu de la Plataforma per a un Nou Hospital Universitari de les Terres de l’Ebre, Sisco Lahosa, també sortia de la reunió content perquè “ens estem centrant en l’objectiu. Aquest és un projecte territorial, més enllà de les diferències legítimes entre partits” que, reconeixia, han estat un dels “errors comesos en el passat”. La valoració “positiva” anava precisament en aquesta línia, la de “garantir que a partir d’ara serà un projecte de tot el territori”. Des de la plataforma es posarà a disposició del govern “els nostres tècnics de cara a perfilar qüestions com la de definir el model d’hospital universitari que necessita el territori” mentre continua “exercint pressió perquè els tràmits vagin avançant de la forma més ràpida possible”. És per això que s’ha aprofitat per reclamar la constitució d’una mesa de seguiment de tots els compromisos, entre els quals s’inclouen els de dotar al projecte amb dos milions d’euros als pressupostos de la Generalitat per enguany.
La nova reunió de la taula està prevista per d’aquí a tres mesos, tenint present que no està contemplada com a una eina de treball sinó institucional i de consens.