L’any 2024 pot ser extraordinàriament positiu per a les Terres de l’Ebre, i no és una frase feta de les que s’utilitzen, tòpicament i típica, cada començament d’any. Hi ha una llista de temes estratègics i de gran transcendència que s’han acumulat, que veuran la llum, necessàriament, durant l’any vinent. I només ho poden espatllar dos factors polítics d’agenda: un d’estructural, les eleccions europees al mes de juny -que molt probablement desestabilitzaran la gestió dels pressupostos públics-institucionals-; i un de conjuntural, el dubte permanent sobre si es produirà o no un avançament de les eleccions a Catalunya per al segon semestre de l’any.
Primer tema destacat del nou any: el Fons Nuclear. Uns diners extra que han d’arribar a un bon grapat d’ajuntaments de les Terres de l’Ebre, amb imports fluctuants que encara no coneixem. L’únic que coneixem a hores d’ara és que el tema torna a estar en l’arena poblada de lleons i lleones en l’amfiteatre habitual, el de la polèmica bucle, i el de les armes rovellades de tanta batalla política com a senyal d’identitat.
L’altra cosa que si sabem, en aquest cas gràcies a ebredigital.cat i la seua nova secció d’opinió, és que l’actual rector de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Josep Pallarès -natural del Perelló, deixava escrit el passat dia 22 que assumeix el repte de “crear una economia alternativa”, assumint la gestió del Fons Nuclear. Atenció! No és un tema menor. La URV ja va fer el Pla Estratègic de les Terres de l’Ebre, i ara pot determinar com s’han d’utilitzar els recursos per executar-lo. I és aquest el primer exemple del que vol reclamar aquest article editorial, la instauració al territori de la figura del relator que tan famosa s’ha fet els últims mesos en tots els escenaris (Catalunya, Espanya i Europa).
El relator també aniria molt bé per altres casos, com el dels transvasaments o el dels bous. Abans de començar, ja cansa, només imaginar-se tot el que vindrà en relació a dos temes clàssics de territori: articles repetitius, acusacions recurrents, fotos militants a les xarxes… I tot plegat per a què? Per engreixar el circ, probablement. Llevat que cadascun dels temes tingue un relator assignat, una persona de prestigi que separe el gra de la palla i que ens traslladi allò que sigue realment essencial per a l’interès general. I l’essencial en el tema transvasament és que la interconnexió de xarxes no és face ni sigue possible; i que en el tema correbous es deixin les coses com estan per respecte al consens i a la diversitat. I tot plegat garantint un altre factor, que fins ara ha estat més recurrent que cap altra cosa: garantir la transparència real dels debats, dels pactes, com si una càmera 5G permanent seguís a tots i cadascun dels actors, sigue per la seua obra de govern, sigue per la seua acció parlamentària.
Com ja fa dies que anem destacant, hi ha més temes rellevants: el creixement de la mateixa URV, la reactivació dels acords bilaterals per al pla delta (previ a l’arribada de les imprescindibles dragues al litoral marí), la planificació i execució del ramal ferroviari i l’estació intermodal al polígon Catalunya Sud, o el seguiment de les obres d’ampliació de l’hospital per complir terminis, entre d’altres. Ens cal un relator per a totes aquestes coses importants perquè és l’hora de les realitats i això no són promeses. I caldria també que cada ciutadà fos extremadament exigent els pròxims mesos perquè ens hi juguem el futur. Seria un gravíssim error, que pagaríem molt car, si deleguem aquesta responsabilitat en tercers.
El compromís d’Ebredigital.cat per al nou any és acompanyar, com a nuclears, aquells nous relators que tant de bo s’acaben designant, com ja s’ha fet amb el rector de la URV. Com a mitjà de comunicació assumim la nostra responsabilitat i ens autoexigim explicar tot allò a que poguéssim accedir, des d’aquesta visió de relator independent, amb l’única limitació de la nostra pròpia capacitat i recursos.