El primer secretari del PSC a les Terres de l’Ebre, Manel de la Vega, i el diputat proposant de la polèmica modificació a l’articulat dels Fons de Transició Nuclear, Joaquim Paladella, han comparegut aquest divendres en roda de premsa per detallar, argumentar i raonar els motius pels quals han presentat aquesta iniciativa legislativa al Parlament i per carregar contra ERC, tot en el mateix paquet, recordant “la mentida que van dir sobre que no es podrien introduir esmenes en un procediment parlamentari de lectura única com era el cas”. En essència el punt clau és que estan oberts a negociar i buscar consensos mentre esperen que els republicans els diguin alguna cosa, si bé han marcat línies vermelles, com el del radi de municipis beneficiats a 30 quilòmetres i de la governança de l’organisme encarregat de gestionar la distribució dels recursos, del qual han arribat a dir que “volem que quedi blindat perquè no quedi cap poble fora”. Tant un com l’altre han insistit que estigui en mans dels ajuntaments d’Ascó i Vandellòs tot i reconèixer la necessitat d’una presència “preponderant” del govern, encara que d’una manera que no ha estat ben definida des dels socialistes.
“Els 24 MEUR estaven decidits on anar políticament”
En aquest darrer àmbit, el de prendre les decisions, Paladella ha denunciat que “si ens hem trobat amb aquesta resistència tan grossa per part d’ERC és perquè els 24 milions d’euros procedents del 20% de la recaptació de l’impost ja estaven decidits on anar políticament. I la manera d’operar requereix transparència. Aquestes no són maneres. Fins i tot alguns dels alcaldes situats a 10 quilòmetres de les nuclears m’han dit que desconeixien que els diners ja estaven assignats. Nosaltres -afegia- no estem en contra que els actuals projectes que es puguin tenir lligats es duguin a terme. Ja ens semblen bé. El que volem és que es pugui disposar dels 60 milions que suposaria l’aprovació de la nostra proposta (la recaptació que es quedaria al territori passaria del 20% contemplat pel govern actualment al 50%) per poder fer més coses i arribar a més pobles. Són una oportunitat per a tot el territori, no exclusivament per als pobles ubicats dins del PENTA 1 i PENTA 2. ERC no són ningú per deixar fora ajuntaments com Caseres, Benifallet o Sant Jaume d’Enveja”, assenyalava.
“Volen aïllar al PSC”
El problema de fer entrar localitats com Reus, Vila-seca o Tortosa dins de l’ampliació de radi socialista “es pot solucionar en la redacció del reglament”, i la crítica republicana que hi fa entrar quatre pobles de l’Aragó “no s’aguanta per enlloc”, segons De la Vega. “No hi ha cap comunitat que enviï els seus diners a una altra, perquè legalment no es pot fer”, rematava, en un intent també de treure importància al dictamen del Consell de Garanties Estatutàries reclamat per ERC i que feia especial esment a aquest punt. Un moviment tàctic que ha considerat com un “intent d’aïllar el PSC” per invalidar la seva proposta, vinculat a l’obertura de negociacions “amb altres partits parlamentaris excepte nosaltres, que som els proposants, i que, per tant, som els que hauríem de rebre les esmenes que es voldrien introduir al text. No ens han dit res. Hi ha una cosa que es diu telèfon”, ha etzibat. “Jo sí que vaig trucar a la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre per presentar-li la nostra iniciativa i per dir-li que no era veritat que els diners recaptats se’n poguessin anar a l’Aragó. Això ho sabem tots. Però si després d’això encara insisteixen en el mateix argument és que estan fent política barata”. Paladella ha acabat reconeixent durant la convocatòria davant dels mitjans que havien rebut avui mateix la proposta feta pública per ERC de cara a la negociació, però s’ha negat a valorar-la perquè “no he tingut temps de veure-la. És un document que no sé qui ha enviat ni ningú m’ha trucat. Ningú ha parlat encara amb mi”.
Els 120 milions d’euros ja recaptats enguany “s’han quedat a Barcelona”
De la Vega ha encetat el foc mirant pel retrovisor i recordant “una roda de premsa que vam fer fa vuit anys en la qual ja vam anunciar la nostra proposta d’inversió del 50% d’aquest fons” que grava els beneficis de les elèctriques, tot i que per a fer-ho simple s’ha acabat denominant fons nuclears. Aquesta reclamació “ha estat un pilar dins del PSC perquè per poder transformar el territori calen els recursos per poder fer-ho. No entenem per què ERC s’hi ha negat des de fa vuit anys. Per això, el nostre diputat finalment ha trobat l’escletxa legal per poder aconseguir aquesta fita”. El dirigent socialista s’ha mostrat “decebut del posicionament d’ERC i dels seus líders territorials amb la seva actitud cap al PSC, plena de mentides, acusacions i fins i tot amb cartells penjats de forma anònima a la Ribera d’Ebre. Això demostra que no saben perdre una patida en la qual els socialistes només estan a favor de les Terres de l’Ebre”. De la Vega ha reclamat als republicans que “rectifiquin i s’asseguin a negociar”, acusant-los de “dirigisme polític des de Barcelona” i de lamentar “veure com alguns alcaldes de municipis que no seran beneficiats no han badat boca”.
La principal línia d’atac de Paladella ha estat que l’impost nuclear ja recaptat enguany “(120 milions d’euros, segons ha explicat) “se l’ha quedat íntegrament Barcelona. No volem que es perdi ni un euro més. De fet, ha vinculat el dictamen al Consell de Garanties a una voluntat política d’ERC “d’endarrerir el màxim possible” l’entrada en vigor del repartiment territorial al qual “se li estan regatejant els diners”.
Finalment, ambdós han afirmat que la seva iniciativa “no suposa un retard dels pressupostos” perquè “ni tan sols ha començat la seva tramitació parlamentària. Nosaltres presentem una iniciativa al projecte de llei d’acompanyament dels pressupostos”, han volgut puntualitzar.