El març del 2019 s’iniciava un parèntesi en la vida de tots del qual en vam anar sortint a poc a poc a mesura que la pandèmia anava afluixant. No ha estat fins a enguany que hem pogut recuperar espais, sensacions, vivències… i els sopars d’empresa, una bombona d’oxigen per a una restauració maltractada fins al límit de la supervivència. “No havíem enllestit encara el menú i ja teníem totes les reserves plenes”, admet a l’Ebredigital l’ampostina Arantxa Codorniu, del restaurant Els Ullals. “Prioritzem sempre les empreses que han vingut anteriorment. Ens posem primer en contacte amb elles per si repeteixen o no. Però la gent té tantes ganes de sortir que els és igual que els posis el menú a 25 euros, com el 2019, o a 30 euros fins a 60 com ara”, afegeix la també responsable de l’Associació de Restauradors d’Amposta i Poble Nou del Delta. L’entitat agrupa a 19 locals, i les perspectives majoritàries de cara a la cita de desembre són “bones, tot i que els marges podrien ser més alts”. Inflació i uns disparats costos energètics es mengen bona part dels beneficis. “Preferim treballar abans de repercutir els costos als clients treballant amb els marges dels productes, encara que hem hagut d’apujar una mica els preus. Però, és clar, la llum no la pots portar desglossada al menú”, ironitza.
Per la seva banda, la Joana Merchán del tortosí El Llaüt encapçala Pla i Got, que agrupa aproximadament 50 locals que han surat per damunt de tantes tempestes. “Els sopars d’empresa s’han recuperat al 100% i tornem a nivells d’abans de la pandèmia. La veritat és que aquest desembre pinta molt bo”, afirma, posant com a dies clau “el 16 i el 17. Seran dos dies de bogeria i al final ja estic dient que no quan em demanen reservar taula”. Merchán preveu reforçar una plantilla que estarà a ple rendiment “perquè ja estan fetes les vacances. El que sí que farem és no obrir el dia 31. Ho hem decidit perquè tothom pugui estar amb la família. A canvi sí que obrirem el dia 1 de gener”. Amb un menú de preu mitjà de 30 euros, i conscient que la gent ja fa prou per estirar el sou fins a final de mes tal com van dades, almenys ha deixat enrere els “horribles” Nadal de la Covid. “L’any passat semblava que podríem tenir una mica de joc, però al final les recomanacions de no participar en sopars d’empresa ni de Nadal per culpa de la variant òmicron ens van afectar de nou”, rememora.
Tanmateix, el passat ha deixat empremta. “El meu establiment té un aforament de 240 persones, però no n’agafo més de 150. Prefereixo estar tranquil·la perquè la Covid encara hi és”, reconeix Merchán. Una mesura que també aplica Codorniu: “Tinc un aforament de 160 i intentem no passar de les 140 persones”. La ferida és emocional i invita a la prevenció. Ara bé, l’econòmica és de les que encara fan mal. I en aquest sentit Merchán sentència que l’autèntic repte per al sector “és encarar el gener. Perquè la gent ja té prou problemes per omplir la cistella de la compra” davant la nova epidèmica originada per la invasió de Rússia a Ucraïna i derivades.