Les entitats defensores del delta de l’Ebre han anunciat dues concentracions el 28 de novembre per exigir que el Pla Hidrològic de conca del riu Ebre (PHE) contempli l’obertura dels desguassos de les comportes dels embassaments per augmentar el volum de sediments que arriben al Delta. Amb el lema ‘Sediments, ja!’, portaran fins a les portes de la subdelegació del govern espanyol a Tarragona l’acció reivindicativa, on “ensenyaran el tipus de sediments” que volen que baixi pel riu. “A veure si es donen per assabentats”, ha apuntat Matilde Font, de la PDE. Més tard, al port fluvial de Deltebre també s’abocaran sediments al riu. Les entitats preparen al·legacions al nou PHE que presentaran abans del 22 de desembre, quan acaba el termini.
Amb la premissa que el nou Pla Hidrològic de l’Ebre no aborda el problema “real” del delta de l’Ebre, que és l’escassa arribada de sediments, una desena d’entitats el defensen han reactivat les protestes. Les primeres concentracions es faran abans que acabi el termini d’al·legacions al Pla de conca el 22 de desembre, però n’hi haurà més. En concret, es convoca una primera concentració diumenge 28 de novembre, a les deu del matí a les portes de la subdelegació del govern espanyol a Tarragona, i una altra, a les dotze del migdia, al parc fluvial de Deltebre.
La petició, com l’acció reivindicativa, és “clara i senzilla”. Volen que el Ministeri per a la Transició Ecològica i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) incloguin al PHE accions immediates per obrir els desguassos de les comportes de les preses dels embassaments on queden retinguts els sediments que baixen riu avall. Consideren que incloure un pla de gestió dels “cabals ambientals sòlids” i incloure les actuacions als pressupostos generals és una qüestió “primordial” per salvar el Delta de l’Ebre.
Exigeixen que es facin les primeres proves a l’embassament de Riba-roja, l’últim gran pantà abans del Delta, però que sigui “un primer pas” que ha de continuar amb la resta d’embassaments, més de 190 que hi ha a la conca de l’Ebre. Qualifiquen d’insuficient la prova d’hidrosucció que ha anunciat el Govern en aquest embassament, amb una inversió per a la prova de 4,8 milions d’euros. “No pot ser una cosa puntual sinó que calen mesures per obrir les comportes de fons com haurien d’haver fet des del primer dia. S’ha de fer perquè baixin sediments de manera regular i que cada any hi hagi aportació de sediments, però és una mesura de prevenció i seguretat per evitar que mai pugui passar res a les poblacions que hi ha riu avall”, ha recordat Matilde Font, portaveu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre.
Segons ha explicat el portaveu de l’Associació Sediments, Jordi Pares, a l’embassament de Riba-roja les comportes estan a la meitat de la presa. “Seria fàcil obrir, deixar passar l’aigua que arrossegaria sediments. És un buidatge, però el cost és que aquesta aigua no turbinarà i Endesa no farà negoci”, ha denunciat.
Les entitats defensores del Delta de l’Ebre rebutgen que aquesta gestió de les comportes de fons sigui “tècnicament complicada”. “Només requereix certa dificultat que es pot superar ràpidament perquè no és el primer lloc del món, ni l’últim, on es fan baixar sediments”, ha insistit Font. Per a les entitats és una qüestió de falta de voluntat política del govern espanyol i la CHE i recorden que els científics tenen clars els efectes del canvi climàtic al Delta, però també que “té prou recursos per ell mateix per salvar-se” si es comença immediatament.
Les entitats que convoquen les manifestacions són la Plataforma en Defensa de l’Ebre, GEPEC-EdC, Ecologistes en Acció, SEO Birdlife, Associació Sediments, Moviment Social Delta de l’Ebre, Associació de Voluntaris del Parc Natural del Delta de l’Ebre i Picampall. Joaquim Estellé, de GEPEC-EdC, ha animat a participar en les concentracions del 28 de novembre i no acceptar un Pla Hidrològic de l’Ebre que assumeix la disminució del 20% de les aportacions del riu Ebre al Delta pel canvi climàtic. “El panorama és molt negatiu i l’administració ha d’actuar ràpidament amb la mobilització dels sediments perquè no desaparegui”, ha reclamat. “Creiem que si volem resoldre el problema, hem d’anar a l’arrel i l’origen. Es pot veure com una victòria que el PHE parli dels sediments, però és un ‘blablabla’ per donar peixet als que defensem la solució dels sediments”, ha afegit Sofia Ribaes, de SEO BirdLife.