En el 81è aniversari de l’afusellament del president Lluís Companys, el diputat i portaveu d’Esquerra Republicana al Congrés, acompanyat de dirigents de la Federació de l’Ebre d’Esquerra, han homenatjat la seva figura i la de tots els represaliats amb diferents ofrenes florals als monòlits en record dels alcaldes republicans de Tortosa i Gandesa, afusellats pel franquisme.

Abans, i des del davant del monument franquista de la Batalla de l’Ebre, ubicat al mig del riu al seu pas per Tortosa, Rufián ha denunciat que “81 anys després cap govern espanyol ha demanat perdó”. Per seguidament afegir que “entenem que la dreta i la ultradreta no vulguin mirar el passat, perquè el passat l’avergonyeix, però el que no s’entén és l’actitud de l’esquerra espanyola”.

Rufián ha qualificat el monument franquista de “símbol de la vergonya” i “d’excrement del franquisme”. Per al diputat “és la demostració de què el franquisme i el feixisme el que volia era trepitjar, encara més, la memòria republicana, i la d’aquells que van morir en aquesta terra per defensar valors com la llibertat, la justícia i la democràcia”.

El diputat ha definit el projecte de nova llei de memòria democràtica, com “una llei sense memòria”. Posant com a exemple que “el govern més progressista de la història sigui incapaç de qualificar d’il·legal un règim sorgit d’un cop d’Estat”.

Norma Pujol, diputada i secretària general de la Federació de l’Ebre d’Esquerra Republicana, ha reivindicat a tots els qui “van ser víctimes del feixisme pel simple fet de defensar i construir un país de progrés, de cultura i de catalanitat”.

Albert Salvadó, president de la Federació de l’Ebre d’Esquerra, ha denunciat “la tolerància que han tingut tots els governs espanyols amb el franquisme, i la mostra més evident la tenim amb el manteniment del monument franquista”, davant del qual; “cap govern espanyol, ni del PP ni del PSOE, s’han atrevit a retirar-lo i complir la seva pròpia llei de memòria”.

Salvadó ha denunciat “que l’Estat espanyol no hagi volgut anul·lar cap dels judicis farsa als que van ser sotmesos els represaliats i afusellats pel feixisme”; i ha reclamat seguir treballant per “la veritat, la justícia i la reparació”.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.