Si a les vigílies de les festes de Santa Tecla, el Port de Tarragona acollia, al Moll de Costa, una exposició festiva commemorativa de l’aniversari de la Vibrieta del Serrallo i d’altres elements de la cultura popular de foc de diferents indrets del territori, aquest cap de setmana, el Refugi 1 aplega els elements festius representatius de la Cucafera de Tarragona per celebrar els seus trenta anys. En els darrers dies de les festes de Santa Tecla, de divendres 24 al diumenge 26 de setembre, el Port de Tarragona allotja ’30 anys de la Cucafera’.

Vinculada al barri del Port de Tarragona, la Cucafera de Tarragona és una bèstia amb origen al segle XIV. Després de diverses vicissituds que van fer perdre molts elements festius del Seguici de Tarragona, a poc a poc es van anar recuperant, com la Cucafera, i va ser l’any 1991 quan es va recobrar la peça per l’Associació de Veïns del Port de Tarragona, i es convertia en la segona Cucafera de Catalunya juntament amb la de Tortosa, l’única que va sobreviure el pas dels segles.

Es van encarregar de reconstruir-la i es va estrenar el 19 de setembre de 1991 amb l’acompanyament musical, amb els instruments medievals originals, els ministers. Al cap d’uns anys l’Associació de Veïns del Barri del Port en va estrenar grup propi del barri i el 2002 es crea la versió infantil, la Cucafereta, per sortit a la Cercavila de la Santa Tecla Petita, amb una colla de membres d’entre 6 i 12 anys. L’any 2013 la Cucafera de Tarragona com a entitat estrena ‘La Cucafera baixa!’ durant les Festes de Santa Tecla, un acte que suposa la unió dels dos barris més antics de la ciutat: la Part Alta i el Barri del Port.

I enguany, que la Cucafera de Tarragona compleix els seus 30 anys de recuperació, la Cucafera i la Cucafereta no quedaran reduïdes a passis de lluïment a la plaça de la Font, sinó que es podran admirar amb tots els seus elements i fer-se fotografies al recinte portuari durant el llarg cap de setmana festiu. L’exposició es pot contemplar al Refugi 1 en horari de 10 a 13 h i de 17 a 20 h, i diumenge, d’11 a 14 h.

Gervasio Sánchez

L’exposició fotogràfica ‘Activistes per la vida’ del fotoperiodista Gervasio Sánchez ha estat impulsada per l’associació Entrepobles amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i es pot contemplar al Tinglado 2. És una mostra sobre la vida de 40 activistes per als drets humans i ambientals a l’Amèrica Central. Recull el treball que va fer Gervasio Sánchez a Guatemala i Honduras, entre el 2018 2019, a través de fotografies, textos i videoentrevistes.

El fotoperiodista de conflictes i crisis humanitàries premiat i reconegut arreu (Premi Nacional de Fotografia 2009), manté lligams amb Tarragona, i el 2014 hi va recollir el Premi Ondas Mediterráneas (Mare Terra Fundació Mediterránea) en reconeixement de la seva trajectòria.

Aquesta exposició està emmarcada dins de les Fetes de Santa Tecla. L’horari expositiu és de dimarts a dissabte, de 10 a 13 h i de 17 a 20 h. Diumenges i festius d’11 a 14 h. Dilluns tancat. La mostra restarà oberta fins al gener de 2022.

VI Concurs de Pintura, Dibuix & Gravat

I també es pot contemplar des del 17 de setembre les obres més representatives del ‘‘VI Concurs de Pintura, Dibuix & Gravat’ de la Fundació Mútua Catalana’ al Tinglado 1. El Port de Tarragona i la Fundació Mútua Catalana refermen el seu compromís amb les manifestacions culturals de la demarcació i ajuden a difondre l’obra d’artistes de Catalunya i de l’Estat espanyol. I enguany s’obre un nou cicle amb dues novetats destacades: l’increment de la dotació del premi de pintura fins als 5.000 euros i l’estrena d’una nova categoria destinada a artistes de la demarcació de Tarragona, dotada amb 1.200 €.

Aquesta mostra confirma el bon nivell i les inquietuds dels creadors i la voluntat de la Fundació Mútua Catalana a descobrir nous talents i noves formes d’expressió artístiques amb el suport institucional del Port de Tarragona, Generalitat de Catalunya, Diputació de Tarragona, Ajuntament de Tarragona i Universitat Rovira i Virgili. És una mostra emmarcada dins de les Fetes de Santa Tecla. L’horari és de dimarts a dissabte, de 10 a 13 h i de 17 a 20 h. Diumenges i festius d’11 a 14 h. Dilluns tancat. Es podrà visitar al 31 d’octubre.

’55 Urnes per la Llibertat’

Exposició itinerant, impulsada pel Comitè de Solidaritat Catalana i Assemblea Nacional Catalana de Tarragona, en homenatge als fets de l’1 d’octubre. ’55 Urnes per la Llibertat’, que es pot veure al Refugi 1, és una mostra artística que vol visibilitzar uns fets que han marcat la societat catalana. Va iniciar el seu recorregut a Brussel·les i s’ha exposat en espais de Perpinyà, Barcelona o Girona entre altres.

Mostra el treball de 55 reputats artistes de Catalunya, des del nord fins al sud, on, a partir de les urnes de l’1-O, mostren les seves creacions i el seu compromís pel dret a decidir. Una mirada sobre els fets que acompanya una acció decidida per aconseguir fons per permetre en la lluita per retornar la llibertat a presos i exiliats. Entre els creadors, hi ha el tarragoní Tom Carr, reconegut artista plàstic que també ha exposat al Port. Es pot contemplar fins al 17 d’octubre.

Es tracta també d’una mostra emmarcada dins de les festes de Santa Tecla L’horari expositiu és de dimarts a dissabte, de 10 a 13 h i de 17 a 20 h. Diumenges i festius d’11 a 14 h. Dilluns tancat. L’accés a totes les exposicions és lliure i l’aforament limitat segons normativa.

El Museu fa una visita guiada diumenge

El Museu del Port aquest diumenge 26 de setembre, a les 12 hores, fa una visita guiada gratuïta a les seves instal·lacions per a presentar el nou espai inaugurat, amb una renovada museografia per a tots els públics. La visita es fa en català i té una durada de 45 minuts. Cal fer reserva prèvia al [email protected] perquè l’aforament és molt limitat.

Aquest nou espai s’obre al públic després d’una remodelació que ha durat més d’un any i que ha suposat una completa transformació de l’espai i del discurs museístic. És una baula important en la relació entre el Port i la ciutat: un espai renovat per a donar a conèixer el lligam perenne entre el món portuari i ciutadà.

El Museu ha tingut una renovació integral que permet oferir una museografia d’emocions immersiva a través de la incorporació d’elements visuals i interactius. La nova exposició permanent del Museu convida a una col·lecció d’experiències lúdiques i sensorials: videojocs, audiovisuals de gran format, projeccions de 360 graus o expositors interactius. L’horari és de dimarts a dissabtes de 10 h a 14 h i de 17 a 20 h i els diumenges i festius d’11 h a 14 h. Dilluns és tancat.

Arxiu i Museu del Port amb activitats en línia

També ens proposa una activitat en format digital per permetre investigar sobre el món dels arxius amb l’escape room, ‘El misteri de l’arxivera’, que s’havia programat fa un any en format presencial amb gran èxit. Qui vulgui accedir a l’enginyosa prova pot accedir mitjançant l’enllaç https://tuit.cat/ubhs1.

El Museu també ofereix la proposta Educa Digital, dins del seu programa pedagògic virtual destinat a escoles i esplais. Són els tallers més emblemàtics de l’entitat museística que continuen treballant els continguts al voltant del Port i de la mar. Aquesta iniciativa inclou un vídeo explicatiu de cada activitat i un joc multimèdia. Per accedir a les activitats cal fer reserva a [email protected] o bé al 977 259 434.

Les activitats culturals i de lleure programades pel Port de Tarragona són a l’agenda publicada a https://tuit.cat/qk5Kw.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.